LONDEN - De Noorse voetballer Alf Inge Haaland dreigt met gerechtelijke stappen tegen Roy Keane van Manchester United. Keane verklaart in zijn autobiografie dat hij de verdediger van Manchester City vorig jaar april met opzet zwaar geblesseerd heeft.

Revanche

Keane was uit op revanche geeft hij toe in de autobiografie, die nog niet officieel is verschenen. Een krant publiceerde al een gedeelte eruit. In 1997 had de Noor de vedette van Manchester United een geweldige schop gegeven. “Ik heb lang genoeg gewacht, Ik raakte hem hard. De bal was in de buurt, denk ik. Sta nooit meer over me heen gebogen om te zeggen dat ik een blessure verzin”, zegt Keane over het incident in 2001.

Afgelopen week was de overtreding van Keane herhaaldelijk op de Britse tv te zien. De Ier kreeg er destijds direct een rode kaart voor.

Schadeclaim

Haaland heeft sinds de trap van zijn tegenstander nooit meer een volledige wedstrijd gespeeld. Hij kampt nog altijd met knieproblemen. Manchester City heeft de hulp ingeroepen van een jurist. Die bekijkt of een schadeclaim zin heeft.

Actie ondernemen

Ook de Engelse voetbalbond heeft zich al over de uitspraken van Keane gebogen. FA-baas Crozier zei dat de bond indien nodig actie zal ondernemen. “Het maakt niet uit om welke speler het gaat, welke club erbij betrokken is, in welke divisie ze uitkomen. Als er iets aan de hand is, moet het worden uitgezocht. En moet er eventueel actie worden ondernomen. Dit is niet leuk om te lezen. Als blijkt dat het in het boek op dezelfde wijze staat, zullen we er heel serieus naar kijken.”

De 'ghostwriter' van de autobiografie, Eamonn Dunphy, verklaarde zaterdag dat Keane de controversiële opmerkingen niet heeft gemaakt. "Ik ben minstens net zo schuldig als Keane. Ik heb zijn opmerkingen geparafraseerd." Wellicht heeft Dunphy goed geluisterd naar een vooraanstaande Britse advocaat. Die opperde dat Keane kon verklaren dat zijn woorden uit de context waren gehaald, aangezien hij het boek niet zelf had geschreven.