​Sven Kramer denkt dat hij door zijn kritiek op het Sportgala geen favoriet is voor de titel Sportman van het Jaar.

"Ik ben natuurlijk wel een beetje kritisch geweest en dat zal niet helpen in de verkiezing. Ik zou lichtelijk verbaasd zijn als ik win", aldus de olympisch kampioen op de 5000 meter bij het betreden van de RAI.

Kramer vertelde onlangs dat de 'gunfactor' een te grote rol speelt bij de verkiezing die volgens hem 'appels met peren vergelijken is' omdat het om meerdere sporten gaat.

"Ik weet niet of ze er iets mee gaan doen. Dat zou leuk zijn. Best wel veel mensen zijn het met me eens. Een vakjury zou misschien het beste zijn, maar als er een sportpersonality aan hangt zijn de stemmen van de sporters wel belangrijk."

Mulder en Zonderland

Michel Mulder, olympisch kampioen op de 500 meter, verwacht ook geen overwinning. "Ik vind een nominatie al mooi. Dat is een eer en verder zien we het wel. Wat ook de uitslag mag zijn. Dit vind ik het mooiste van de avond."

De sprinter kan zich deels vinden in de kritiek van Kramer. "Dit is anders dan het winnen van een olympische titel en een wereldtitel, maar als ik win, vind ik het een eer. Als het niet zo is, zou ik er vanavond niet minder om slapen."

Epke Zonderland, winnaar van de afgelopen drie jaar, vindt het juist goed dat de stem van de sporters zelf meetelt. "Het heeft zijn charmes. Die kunnen zich inleven in de sporters."

De wereldkampioen op de rekstok ziet zichzelf dit jaar niet als favoriet. "Door al die olympische schaatsmedailles was mijn nominatie al een verrassing. Ik ben benieuwd of er iets anders dan de laatste jaren uit gaat komen."

Wüst

Ireen Wüst, die in 2006 voor de laatste keer Sportvrouw van het Jaar werd, maakt zich niet zo druk om de titel. "Ik ben niet teleurgesteld als ik niet win. Het blijft appels met peren vergelijken."

"De mooiste prijs heb ik al binnen als beste atlete ooit op de Spelen. Ik vind wel dat olympische titels in een olympisch jaar zwaarder moeten wegen."