De KNVB wil dat er in de opleiding binnen Nederland op den duur meer aandacht wordt besteed aan verdedigen en een winnaarsmentaliteit.

Dat zijn maandag de belangrijkste uitkomsten van het KNVB-congres, waarbij veel prominenten uit de Nederlandse voetbalwereld aanwezig waren.

Onder anderen Johan Cruijff, Guus Hiddink, Clarence Seedorf, Foppe de Haan, Mark van Bommel en diverse directeuren en hoofden jeugdopleiding van betaald voetbalclubs gaven acte de présence.

Algemeen directeur Bert van Oostveen en technisch manager Jelle Goes presenteerden de speerpunten, die mede door de inbreng van de aanwezigen zijn opgesteld, op een persconferentie.

Het congres in stadion De Galgenwaard leverde een uitkomst op van elf richtlijnen waarmee de KNVB zich in de toekomst zal gaan bezighouden.

Alle speerpunten op een rij:
1. De kwaliteit van de jeugd nog centraler stellen
2. Nog meer kijken naar de kwaliteit van cursussen
3. Het opleidingstraject langer doortrekken
4. Een opleidingsplicht voor alle betaald voetbalorganisaties binnen Nederland
5. Hogere eisen stellen aan verdedigers en hun opleiding
6. Meer topwedstrijden creëren, ook in de jeugd
7. Meer aandacht voor fysieke ontwikkeling
8. Vasthouden aan de Nederlandse voetbalcultuur, maar meer focus op winnaarsmentaliteit
9. Nog meer focus op de individuele route van talenten
10. Het opleiden van scouts, die met name naar fysieke potentie moeten gaan kijken
11. Meer verantwoordelijkheid geven aan spelers voor hun ontwikkeling binnen en buiten het veld

''In de 125-jarige geschiedenis van de KNVB zijn nog nooit zo veel experts bij elkaar gekomen. We hebben in het beleidsplan van de KNVB stevige ambities gepresenteerd", lichtte Van Oostveen toe.

"We doen het helemaal niet zo slecht, maar willen niet alleen met Oranje, maar ook met het clubvoetbal presteren. Dan wil je te weten komen wat de beste route is om die doelstelling te bereiken."

''Dan is het mooi als je daar met zo veel experts van gedachten over kunt wisselen. Wij hebben veel mensen aan elkaar verbonden op dit congres. Nu moeten we gaan kijken hoe we sommige dingen in een kleinere setting het beste kunnen gaan uitwerken.''

Bekijk beelden van de persconferentie:

Overzicht: Reacties trainers en opleiders op KNVB-congres | Van Bommel: 'Dit soort congressen moeten we vaker doen' | 'Nederlands voetbal heeft dilemma tussen opleiden en winnen' | Cruijff pleit op KNVB-congres voor betere opleiding