Johan Cruijff heeft maandag het einde van het voetbalcongres van de KNVB niet afgewacht. De beroemde nummer veertien nam het woord in Utrecht en vertrok vervolgens vrij snel.

''Ik heb gezegd wat ik moest zeggen en iedereen moet kijken wat hij daar mee doet'', vertelde hij aan de aanwezige verslaggevers.

Cruijff had maandagmiddag ook nog een bijeenkomst bij zijn Foundation. Bij aankomst in de Galgenwaard vertelde hij maandag graag te willen bijdragen om het Nederlands voetbal te verbeteren. ''We staan niet meer aan de top, daarom zijn we hier'', zei hij. 

''Je voetbalt met je hoofd en loopt op je benen'', stelde Cruijff. ''Je moet je verstand gebruiken en zorgen dat je bij balverlies goed staat opgesteld. Daarnaast mis ik nog wel eens de wil om een wedstrijd te killen. Deze zaken kan je leren. Opleiden is het aller- en allerbelangrijkste.''

Het congres van de KNVB begon rond 14.00 uur. Bert van Oostveen en Jelle Goes, de algemeen directeur en technisch manager van de KNVB, trapten af in Utrecht. Daarna volgde Cruijff.

Hiddink

Bondscoach Guus Hiddink, die het einde van het congres ook niet helemaal afwachtte, deelde zijn ervaringen in het buitenland met de aanwezige trainers, algemeen en technisch directeuren en hoofd opleidingen van alle Nederlandse profclubs. Hij vertelde na afloop dat hij een goed gevoel had overgehouden aan de middag.

"Ik denk dat we bij de nationale bond nog beter kunnen opleiden en dat geldt ook voor alle clubs'', zei de Achterhoeker. "Er wordt minder op straat gevoetbald. Dat moeten we met z'n allen ondervangen.''

"Ik snap goed dat sommige dingen als clichés klinken'', zei Hiddink. "Maar het is natuurlijk een feit dat we nog wel eens vergeten een wedstrijd echt te killen. Daar kunnen we met opleiden rekening mee houden. Daarnaast moeten we voorkomen dat we potentieel goede spelers snel over het hoofd zien."

Hiddink luisterde met veel aandacht naar Cruijff. "Het is mooi als iemand zo uit zijn hart over voetbal en opleiden praat."

Eigen identiteit

Naast Hiddink en Cruijff spraken ook onder meer Clarence Seedorf, Jaap Stam, Mark van Bommel, Wim Jonk, Giovanni van Bronckhorst, Frank de Boer en Co Adriaanse op het congres.

Assistent-bondscoach Danny Blind was ook aanwezig en hij benadrukte dat Nederland zijn eigen identiteit moet behouden. "Wij zijn binnen het voetbal meer de uitvinders en de ontdekkers. Dat moet ook zo blijven, maar wat meer de wil om te winnen er in brengen kan geen kwaad. We moeten zoeken naar een goede mix.''