UCI-voorzitter Brian Cookson verdedigt de beslissing om Astana een World Tour-licentie te geven voor 2015, maar laat ook weten dat de wielerploeg uit Kazachstan niet nog een keer in de fout moet gaan.

"Het moge duidelijk zijn dat een volgend dopinggeval fataal is voor Astana. Ze hebben nog één kans", aldus Cookson tegen Cyclingnews.

Astana kwam in opspraak nadat het in verband werd gebracht met een aantal affaires. Zo maakte La Gazzetta dello Sport woensdag bekend dat Alexandre Vinokoerov 'erg nauwe' banden zou hebben met de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari.

Ondanks de aantijgingen besloot de commissie van de UCI Astana woensdag een World Tour-licentie te geven, wat de internationale wielerbond op veel kritiek kwam te staan.

"De licentiecommissie heeft zijn werk professioneel uitgevoerd en moest zich houden aan de vastgelegde procedures. Wij ondersteunen die beslissing."

Opleidingsploeg

De dopingzaken bij de opleidingsploeg van Astana werden niet meegenomen in de overweging om wel of niet een licentie te geven. Dat betekent dat alleen de dopinggevallen van de broers Iglinski werden beoordeeld. Cookson legt uit dat dat komt door de regels.

"Terwijl de zaak van de stagiair heel serieus is. Duidelijk is dat dit geëvalueerd kan worden door de licentiecommissie. Ik benadruk daarom dan ook dat er geen tweede kans is voor Astana", aldus Cookson.