De KNSB reist gewoon af naar het EK allround in het Russische Tsjeljabinsk. Dat heeft de schaatsbond donderdag na overleg met de trainers en merkenteams besloten.

Team Corendon-coach Jan van Veen besloot onlangs het EK te boycotten en ook een aantal schaatsers gaf aan daar over na te denken. Reden was de rol die Rusland dit seizoen gespeeld heeft in Oekraïne en bij het neerhalen van vlucht MH17.

De bond wil graag de discussie voeren over het betrekken van maatschappelijke waarden bij het toewijzen van grote evenementen.

Op die manier moet worden voorkomen dat er steeds discussie ontstaat, zoals bijvoorbeeld ook bij de Olympische Spelen van Peking en Sotsji en de WK's voetbal van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar.

"Sporters moeten zich primair kunnen focussen op prestaties", vindt technisch directeur Arie Koops. "Het is aan de internationale sportwereld om te zorgen dat bij de keuze van een gastland recht wordt gedaan aan algemeen aanvaarde normen en waarden."

Als sporters of trainers het EK willen boycotten, dan vindt de KNSB dat prima. "De KNSB zal individuele opvattingen en gevoelens van een sporter, coach of begeleider altijd respecteren."

Twijfelen

In navolging van de keuze van Van Veen lieten onder meer Ireen Wüst en Marrit Leenstra weten te twijfelen over deelname in Tsjeljabinsk.

De internationale schaatsunie ISU maakte maandag al bekend om vast te houden aan het toernooi in Rusland. Het zag geen reden om het EK op een andere plaats te organiseren en wil sport en politiek gescheiden houden.

Het toernooi in Tsjeljabinsk wordt begin januari gehouden. Vorig jaar kroonden Wüst en Jan Blokhuijsen zich tot Europees kampioen allround.