HEERLEN - Mirjam Melchers heeft haar oranje trui in de koninginnerit van de Holland Ladies Tour weten te behouden. De renster van Farm Frites liep vrijdag in de vijfde etappe met start en finish in Heerlen zelfs 24 seconden uit op haar belangrijkste concurrente Chantal Beltman.

De rit werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van de Spaanse Eneritz Iturriaga (Let's Go Finland), die bijna zeventig kilometer op kop reed en met bijna twee minuten voorsprong als winnares aan de finish verscheen. Daarachter kwam een groepje van zeven achtervolgsters binnen, van wie Katia Longhin de sprint voor de tweede plaats won en waarin Mirjam Melchers de derde stek voor zich opeiste. Chantal Beltman kwam een groep later aan de finish in Heerlen.

In het algemeen klassement leidt Melchers met twintig seconden voorsprong op Trixi Worrack uit Duitsland. Chantal Beltman zakte naar de derde plaats op 26 tellen achterstand. Zaterdag volgt de slotrit met start en finish in Haaften. Melchers wil niet te vroeg juichen. "Normaal gesproken mag ik dit niet meer uit handen geven, maar het kan in deze wedstrijd toch raar lopen. Ik juich pas, als ik echt als eindwinnares gehuldigd ga worden."