Het besluit over de verbouwing van De Kuip wordt pas eind januari 2015 genomen. Dat heeft Feyenoord woensdag bekendgemaakt.

De Rotterdamse club wil de komende weken gebruiken om de laatste ideeën door te rekenen.

''Daaruit moet duidelijk worden hoe de vernieuwbouwplannen optimaal te financieren zijn en of deze Feyenoord jaarlijks onder aan de streep ook een dusdanige plus opleveren, dat de club zich qua begroting en daarmee ook sportief blijvend kan meten met de andere Nederlandse topclubs en de subtop in Europa'', stelt Feyenoord in een verklaring.

Bouwbedrijf BAM heeft de leiding over de bouw. Het project gaat in totaal 200 miljoen euro kosten, maar de bouwkosten dreigen door een fiks duurdere dakconstructie veel hoger uit te pakken.

'Verstandig besluit'

Projectdirecteur van de nieuwe Kuip, Hans Vervat, noemt het het besluit 'jammer, maar verstandig en noodzakelijk'. ''Dit project is voor zowel Feyenoord als de stad te belangrijk om het risico te lopen dat je een overhaast besluit neemt. Hetgeen BAM nu op tafel heeft gelegd is het beste dat ze kunnen leveren'', aldus Vervat.

''Ook voor BAM gaat zorgvuldigheid boven snelheid. Met die wetenschap gaan we nu doorrekenen of dit een haalbare kaart is en of hetgeen nu voorligt inderdaad de beste huisvestingsoplossing voor Feyenoord is.''

Eigenlijk zou de beslissing dit jaar nog vallen, maar BAM kwam pas deze week met een voorstel.

Nieuwbouw

In mei 2014 werd door de drie verkenners, onder wie Vervat, besloten tot het einde van dit jaar alleen met BAM te praten over de modernisering van het verouderde stadion. Het voorstel van Red de Kuip werd daarvoor aan de kant gezet.

De verkenning werd gedaan omdat het nieuwbouwvoorstel van Feyenoord zelf in juli 2013 niet door de gemeenteraad kwam. Rotterdam vond het een te groot risico om voor 165 miljoen euro garant te staan bij de plannen die in totaal zo'n 400 miljoen euro kostten.

Volgens het AD zijn de kosten in het huidige plan van BAM opgelopen van 200 tot 240 miljoen euro. In dat voorstel zou de gemeente voor 35 miljoen euro garant moeten staan.

De nieuwe Kuip moet plaats bieden aan 70.000 toeschouwers. In de oorspronkelijke plannen staat dat de bouw medio 2015 begint en drie jaar later is afgerond. De begroting van Feyenoord zal door de verbouwing van 40 tot 45 miljoen euro naar 80 tot 85 miljoen euro moeten stijgen.

Alles wat u moet weten over de verbouwing van De Kuip