'Ook Marcato en Kreuziger klant van dopingdokter Ferrari'

Voormalig Vacansoleil-renner Marco Marcato en Roman Kreuziger waren klant van dopingdokter Michele Ferrari.

Dat schrijft La Gazzetta dello Sport woensdag.

De Italiaanse krant heeft 38 namen van renners gepubliceerd die betrokken zijn bij de omvangrijke Padova-dopingzaak.

Op de lijst staan enkele renners van wie al bekend was dat ze met Ferrari hebben gewerkt, zoals Lance Armstrong en Danilo di Luca. Zij zitten al een levenslange schorsing uit.

Andere bekende namen zijn onder meer Borut Bozic, Filippo Pozzato, Vladimir Gusev, Sergei Ivanov, Aleksander Kolobnev, Evgeni Petrov en José Joaquin Rojas.

Ook Bozic reed in het verleden voor Vacansoleil-DCM. De Sloveense sprinter won in 2009 in dienst van de Nederlandse ploeg een etappe in de Ronde van Spanje. Marcato, tussen 2009 en 2014 rijdend voor Vacansoleil, was sinds 2008 klant bij Ferrari. De Italiaan won in 2012 Parijs-Tours.

Gazzetta citeert uit het 550 pagina's tellende rapport dat opgesteld is door de Italiaanse justitie en afgelopen weekend aan het Italiaans Olympisch Comité is overgedragen. 

Vinokoerov

Ook Alexandre Vinokoerov staat op de lijst met klanten van Ferrari. De Kazach zou volgens de onderzoekers van justitie 'erg nauwe' banden hebben met de Italiaanse dopingarts. In 2010 - toen Vinokoerov net terug was van een schorsing - sloten hij en Ferrari een 'contract' voor minstens tien tot twaalf Astana-renners. 

De Kazach is momenteel teambaas van Astana. De ploeg van Tour-winnaar Vincenzo Nibali is al in verband gebracht met Ferrari. Vinokoerov hoort woensdag of zijn ploeg van de UCI een licentie krijgt om het komende wielerseizoen uit te komen in de World Tour.

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie