HOOGLAND - Het voltallige sectiebestuur marathon van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) is woensdagavond opgestapt. Dat is gebeurd op voorspraak van de acht gewesten. De beslissing is genomen omdat het sectiebestuur geen vertrouwen meer geniet van het peloton A-rijders.

De marathonschaatsers zegden afgelopen maart het vertrouwen op in het sectiebestuur. Zij zijn van mening dat de bestuursleden niet professioneel genoeg met de sport bezig zijn. Het sectiebestuur hield woensdag de eer aan zichzelf en besloot op advies van de gewesten de taken neer te leggen.

Het sectiebestuur telde nog vier leden. Voorzitter Peter Leegwater legde zijn functie begin april al neer. Hij had het te druk met andere werkzaamheden. Woensdagavond volgden Theun Breedijk, Bram Raadsen, Luc Paping en Jan Keijzer zijn voorbeeld.

Een kleine werkgroep is nu gevormd die zich over de toekomst van het marathonschaatsen gaat buigen. In die werkgroep zitten een algemeen bestuurslid van de KNSB en een afgevaardigde van de gewesten.

Angenent

Elfstedentochtwinaar Henk Angenent, woordvoerder van de schaatsers, reageert verheugd op het besluit. "Het ging zo niet langer. Onze sport is inmiddels vergaand geprofessionaliseerd. Dit bestuur was daarin niet meegegroeid. Zij vormden steeds meer een hinderlijke schakel in de organisatie van de wedstrijden."

Kritiek

Het bestuur kreeg vooral veel kritiek bij het open Nederlands kampioenschap afgelopen februari in Zweden. Daar was geen geschikte schaafmachine voorhanden zodat de schaatsers op een veel te krap parcours moesten rijden. Ploegleiders en marathonrijders waren furieus.

Angenent verwacht dat de rijdersraad binnenkort wordt uitgenodigd voor een gesprek met de KNSB. "Wij hebben al gewerkt aan de toekomst. Er ligt een werkplan klaar waarin keurig staat aangegeven aan welke voorwaarden de wedstrijden moeten voldoen om de interesse van de sponsors te behouden. Wij gaan ervan uit dat de gewesten dat plan serieus bekijken en het met ons willen bespreken."

/SPORTSchaatsers eisen dat sectiebestuur opstapt