De Nederlandse basketballers zijn bij de loting voor het Europees kampioenschap basketbal van 2015 gekoppeld aan Kroatië, Slovenië, Griekenland, Macedonië en Georgië.

De zes landen zijn ingedeeld in groep C. Nederland werkt zijn wedstrijden af in het Kroatische Zagreb.

Griekenland is op papier de zwaarste tegenstander voor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren. Het staat tiende op de wereldranglijst. Ook Kroatië (twaalfde) en Slovenië (dertiende) staan hoog genoteerd.

Nederland wist zich in augustus voor het eerst sinds 1989 voor een EK te plaatsen door het laatste duel in de kwalificatie knap met 68-55 van Montenegro te winnen.

De poulefase van het titeltoernooi wordt volgend jaar in vier landen gehouden. De andere landen zijn Frankrijk (Montpellier), Duitsland (Berlijn) en Letland (Riga). De wedstrijden in de knock-outfase zijn in het Stade Pierre Mauroy in Lille. Daar is plaats voor 27.000 toeschouwers.

Oekraïne

De spreiding over Europa is een gevolg van de politieke en economische instabiliteit in Oekraïne, dat het EK 2015 eigenlijk zou organiseren, maar daar onder meer door de annexatie van de Krim en de oorlogssituatie in het oosten van het land vanaf moest zien.

De loting was uit commerciële overwegingen enigszins gestuurd. Elk organiserend land mocht vooraf een partner kiezen in de poule.

De Duitsers inviteerden Turkije, Letland sloot een bondgenootschap met Estland. Daar kwam maandag ook Litouwen nog bij. De Slovenen wist ook al dat ze vlakbij in Zagreb zouden spelen.