Sergei Boebka is onthutst door de beschuldigingen van systematisch dopinggebruik aan het adres van Rusland.

"Ik ben diep geschokt. We moeten nu snel en transparant handelen", aldus de vice-president van de atletiekfederatie IAAF in een verklaring.

Boebka, tevens IOC-lid, ziet een gevaar voor de integriteit van zijn sport. "Die moet beschermd worden. Doping is daarvoor de grootste bedreiging van de 21e eeuw."

De Duitse zender ARD toonde vorige week in een documentaire dat met name in de Russische atletiek sprake zou zijn van structureel en georganiseerd dopinggebruik.

Daarbij zouden positieve testen worden afgekocht door onder meer medewerkers van de bond. Ook de regering en de antidopingorganisatie RUSADA spelen naar verluidt een dubieuze rol.

Straffen

Boebka vreest dat de verhalen uit Rusland gevolgen hebben voor jonge sporters. "Ik geloof in zero tolerance als het om doping gaat en we moeten ertegen blijven vechten."

"De dokters, rechters, coaches, managers en anderen die erbij betrokken zijn moeten gestraft worden. We moeten de criminele netwerken die hier miljoenen aan verdienen ook aanpakken."

"Dit is geen makkelijke taak doordat er in elk land andere wetten gelden. Maar zonder dat we het hele netwerk aanpakken, kunnen we het gevecht tegen doping niet winnen."

Schoon

De zesvoudig wereldkampioen polsstokhoogspringen benadrukt samen met het mondiale antidopingbureau WADA al jaren te werken aan dopingbestrijding en daarbij niet alleen naar atleten te kijken.

"We moeten ook de omgeving van atleten opvoeden. En uiteindelijk moet iedereen ervan overtuigd raken dat schone wedstrijden de enige optie zijn voor de toekomst van de sport", besluit de Oekraïner.

WADA sprak na publicatie van de documentaire van een 'alarmerende situatie' in Rusland. De Russische atletiekbond zegt dat er in de uitzending 'leugens' verspreid werden.

Russische minister wil onderzoek doen naar dopingonthullingen