De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben maandag unaniem ingestemd met een nieuwe bidprocedure voor de Olympische Spelen.

Het wordt voor steden goedkoper om de Spelen binnen te halen en te organiseren. Ook is het nu toegestaan om vanwege 'geografische en duurzame redenen' de wedstrijden van een bepaalde sport in een andere stad of zelfs in een ander land te laten plaatsvinden.

Alle leden van het IOC hebben ingestemd met de kostenbesparingen die voorzitter Thomas Bach heeft gepresenteerd tijdens het 127e congres van het IOC in Monaco.

Het betekent eveneens dat het IOC een nieuwe filosofie omarmt bij de kandidaatstelling. Steden die interesse hebben in het organiseren van de Spelen, kunnen zich eerst laten adviseren door het IOC voordat ze een officieel 'bid' indienen.

Honkbal

Het IOC stelt ook geen grens meer aan het aantal sporten op de Spelen, maar wel aan het aantal deelnemers en het aantal nummers waarop medailles zijn te verdienen. Ook kan de organiserende stad makkelijker een nieuwe sport aan het programma toevoegen. De wachttijd wordt verkort van zeven naar drie jaar.

De leden van het IOC gingen tijdens het congres akkoord met limieten aan aantallen deelnemers en nummers. Voor de Zomerspelen geldt een maximum van 10.500 deelnemende atleten en 310 verschillende nummers. Voor de Winterspelen zijn de limieten gezet op 2900 deelnemers en 100 nummers.

''Deze verschuiving naar een programma dat is gebaseerd op nummers in plaats van sporten, geeft meer flexibiliteit'', licht IOC-lid Franco Carrano toe.

Het besluit betekent dat Tokio in 2020 al honk- en softbal kan toevoegen aan het programma. Die sport werd na de Spelen van 2008 afgevoerd en zag een poging om terug te keren op het programma van 2020 stranden bij een stemming in 2013. Maar het staat de hoofdstad in principe vrij de in Japan populaire sporten weer te toe voegen.

40 aanbevelingen

De noodzaak voor hervormingen werd vergroot door het feit dat Rusland zo'n 40 miljard euro uittrok voor de Winterspelen in Sotsji van afgelopen winter en werd nog eens versterkt toen de ene na de andere stad zijn kandidatuur introk voor de Winterspelen van 2022.

Het IOC komt maandag en dinsdag samen in Monaco om over veertig aanbevelingen te stemmen die de Spelen aantrekkelijker moeten maken voor toeschouwers, sponsors en met name kandidaatsteden.

Het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings liet zaterdag al weten dat het voor Nederland nu ook een stuk aantrekkelijker wordt om zich kandidaat te stellen. In 2012 zette de regering de plannen voor het binnenhalen van de Olympische Spelen in 2028 vanwege de hoge kosten in de ijskast.

De belangrijkste 5 voorstellen uit de 'Olympische Agenda 2020'