Baanwielrenner Jeffrey Hoogland heeft zondag in Londen voor het eerst in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen.

In een zinderende finale pakte de 21-jarige renner het goud op het onderdeel sprint. Hoogland versloeg in de eindstrijd de Colombiaan Fabian Hernando Puerta Zapata.

De finale tegen Puerta Zapata was een spannende. De Colombiaan won de eerste heat, maar Hoogland bracht de stand in evenwicht in de tweede.

In de beslissende derde sprint drukte de Nederlander zijn wiel net wat eerder over de finish dan de Colombiaan.

Hoogland had ook al drie heats nodig om de finale te bereiken. In de halve eindstrijd versloeg hij de Venezolaan Hersony Canelon. Canelon pakte het brons. Hoogland werkte zich in de kwartfinales in drie heats langs de Duitser Robert Forstemann.

Verrast

Bondscoach René Wolff van de Nederlandse baanwielrenners blikte zondag met tevredenheid terug op het wereldbekerweekend.

''Ik was het meest verrast over de gouden medaille van Jeffrey Hoogland op de sprint'', aldus Wolff, die niet alleen onder de indruk van de klassering van Hoogland, maar ook van de manier waarop die tot stand kwam. Hoogland werd drie keer veroordeeld tot het rijden van een derde heat om een ronde verder te komen.

''Als je op dit niveau goud kunt winnen met dertien keer springen, dan is dat heel knap. Hij was conditioneel heel erg sterk, maar mentaal ook. Hij kon vandaag dat wat er mis ging in de volgende heat verbeteren. Dat hij dat tot en met de finale vol heeft kunnen houden is voor mij de grootste prestatie.''

Naast de gouden medaille voor Hoogland was er zondag ook brons voor Kirsten Wild op het onderdeel omnium. Elis Ligtlee pakte zaterdag brons op de sprint.

'Heel mooi dat baanrenners met wereldtop concurreren'