De Russische atletiekbond heeft gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de Duitse zender ARD, dat woensdag een documentaire uitzond over dopinggebruik in de Russische sport.

Met name in atletiek zou sprake zijn van structureel en georganiseerd dopinggebruik, waarbij positieve testen worden afgekocht door onder meer medewerkers van de bond.

''De bond vindt dat de documentaire een provocatie was met als doel de Russische sport in diskrediet te brengen'', zei bondsdirecteur Valentin Balachnitsjev vrijdag tegen de BBC. Hij noemde de dopingonthullingen donderdag al 'leugens'.

''We onderzoeken alle opties om ons te verdedigen. Als de Russische en Duitse wet het toelaten, zullen we de juiste juridische stappen ondernemen voor de onjuiste beschuldigingen tegen ons.''

Antipathie

De betrapte discuswerpster Yevgeniya Petsjerina zegt in de ARD-documentaire dat '99 procent van de Russische atleten gebruikt'. Ook de internationale atletiekfederatie IAAF wordt beschuldigd van corruptie.

''De aantijgingen van de vijf sporters zijn niet geloofwaardig'', vindt Balachnitsjev. ''Ze zijn stuk voor stuk betrapt op dopinggebruik en hebben om persoonlijke redenen antipathie tegen onze atleten, coaches, atleten van andere bonden en het Russische antidopingbureau RUSADA. De Russische atletiekbond heeft altijd tegen dopinggebruik gevochten en zal deze strijd blijven voeren.''

De IAAF laat aan de BBC weten dat het 'notie heeft genomen van enkele grove beschuldigingen' en dat een onderzoek al gaande is.

Russische atletiekbond noemt dopingonthullingen 'leugens''Massaal dopinggebruik Russische sporters door hulp overheid'