Michel Mulder heeft vrijdag bij het wereldbekertoernooi in Berlijn brons veroverd op de 500 meter.

De olympisch kampioen op deze afstand schaatste in de eerste rit een tijd van 35,12 seconden. Zijn Poolse tegenstander Artur Was pakte goud met 35,01. Het zilver ging naar de Canadees Laurent Dubreuil (35,09).

De medaillewinnaars profiteerden in Berlijn van een valpartij van de favoriete Rus Pavel Koelizjnikov in de laatste rit tegen de Nederlandse kampioen Jan Smeekens. 

De winnaar van drie wereldbekerwedstrijden dit seizoen op de 500 meter ging in de eerste binnenbocht onderuit waarna ook Smeekens even uit zijn ritme was. Daardoor konden beide titelkandidaten een podiumplaats vergeten.

Smeekens eindigde als veertiende in 35,50. Hij mocht nog wel een re-skate rijden, maar kwam daarin niet verder dan 35,66.

Voor Michel Mulder was het in Berlijn zijn eerste internationale optreden dit seizoen op de langebaan. Hij gaf vorige maand de voorkeur aan de WK skeeleren in Argentinië. Daardoor miste de 28-jarige Zwollenaar de wereldbekerwedstrijden in Japan en Zuid-Korea.

Zijn tweelingbroer Ronald Mulder ontbreekt ook in Berlijn nog. Hij is nog niet helemaal hersteld van een liesblessure, die hij in oktober opliep bij wedstrijden om de Holland Cup in Deventer.

Hein Otterspeer (dertiende in 35,45) en Pim Schipper (zestiende in 35,58) vervulden vrijdag in Berlijn een bijrol op de 500 meter.

Ploegachtervolging

De Nederlandse schaatsers hebben brons veroverd op de ploegachtervolging. De formatie van bondscoach Geert Kuiper eindigde in een tijd van 3.47,58. Het goud ging naar Polen (3.45,88), gevolgd door Zuid-Korea (3.46,97). Het team van Oranje bestond uit Douwe de Vries, Arjan Stroetinga en Frank Vreugdenhil.

Nederland won vorige maand goud op de ploegachtervolging bij de eerste wereldbeker in Japan. Het schaatsteam van Oranje bestond in Obihiro uit Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Douwe de Vries. Kramer en Olde Heuvel zijn in Berlijn niet van de partij. Het duo van Team LottoNL-Jumbo gaf de voorkeur aan een trainingskamp in Collalbo in Italië.

Aanvankelijk zou stayer Bob de Jong vrijdag met Stroetinga en De Vries in Berlijn aan de start verschijnen. De 38-jarige routinier kon eerder deze week tijdens de training het tempo echter niet volgen waarna hij zijn plaats afstond aan Vreugdenhil.

Hoe ziet het programma van de World Cup in Berlijn eruit?