Joost Luiten is in de tweede ronde van de Nedbank Golf Challenge in het Zuid-Afrikaanse vakantieoord Sun City teruggevallen naar een plek buiten de top twintig.

De beste Nederlandse professional had vrijdag voor de achttien holes 74 slagen nodig, twee boven het baangemiddelde van het Gary Player-complex.

De Bleiswijker noteerde drie birdies maar ook evenveel bogeys. Op de twaalfde hole, een par-3, verspeelde hij zelfs twee slagen. Met een totaal van 146 bezet hij de 22e plaats in het veld van slechts dertig spelers.

De Engelsman Luke Donald verdrong zijn landgenoot Ross Fisher als leider. Dat was te danken aan een ronde van 63 (-9). Fisher leverde een scorekaart met 70 in en heeft nu twee slagen achterstand: 134 om 136. De Fransman Alexander Levy (138) is derde.

Baanrecord

Donald sloeg vrijdag liefst negen birdies, op de andere negen holes maakte hij par. Hij kwam één slag tekort voor een evenaring van het baanrecord, dat in handen is van Engelse collega Lee Westwood. Dat lag niet aan de aap die hem lastigviel op de dertiende hole. 

Donald stond net klaar op de fairway om zijn balletje naar de green te slaan toen een boze baviaan recht op hem af kwam stormen. De Engelsman reageerde alert, deed een paar stappen opzij om het dier te laten passeren en vervolgde koel zijn weg naar een birdie.