Ireen Wüst heeft vrijdag de 3000 meter op haar naam geschreven bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn.

Wüst noteerde een tijd van 4.01,55 en was daarmee 1,8 seconden sneller dan nummer twee Marije Joling.

De Tsjechische Martina Sablikova klokte de derde tijd (4.05,36).

Voor Wüst was het haar 26e wereldbekerzege (solo) in totaal en haar vijfde triomf op de 3000 meter. Joling veroverde haar tweede individuele plak in het wereldbekercircuit na brons in 2012 in Rusland op dezelfde afstand. Jorien Voorhuis eindigde met 4.05,95 in Berlijn op de vijfde plaats.

Wüst was twee weken geleden tijdens de tweede wereldbeker in Zuid-Korea nogal boos op zichzelf. Vooral na haar zesde plaats op de 1000 meter was de 28-jarige Brabantse behoorlijk aangeslagen. Ze noemde zichzelf in Seoul een ''uilskuiken'' en een ''domme ezel'' vanwege de technische foutjes die ze onder meer maakte.

Na haar tegenvallende optreden in Zuid-Korea streek Wüst een weekje in Zuid-Spanje neer om fysiek en mentaal de accu weer op te laden. Ze maakte in Nerja op de fiets de nodige kilometers om goed in conditie te blijven. Sinds afgelopen zondag draaide de meervoudig olympisch schaatskampioene weer haar vertrouwde rondjes op het ijs.

Achtereekte

Carlijn Achtereekte maakte eerder op de dag indruk door de 3000 meter in de B-groep te winnen. Ze finishte in een tijd van 4.00,80 en bleef daarmee slechts een paar honderdsten boven het baanrecord.

Het is de zevende tijd ooit gereden door een Nederlandse vrouw op de 3000 meter. Carien Kleibeuker eindigde als tweede in 4.03,79.

"Dit is zeker bijzonder", aldus Achtereekte tegenover de NOS

"Ik raak ze gewoon goed, dat voelde ik gisteren al. Een weekje Tenerife heeft me ook heel goed gedaan. Gisteren voelde ik al wel dat het goed zat, maar zo'n tijd rijden is wel heel gaaf."

Boer

Margot Boer veroverde brons op de 500 meter. De Nederlands kampioene op deze afstand eindigde in een tijd van 38,40. 

Daarmee hield ze de Japanse Nao Kodaira, haar ploeggenote bij Team Continu, net van het brons af (38,41). Olympisch kampioene Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea veroverde goud in 37,87 en het zilver ging naar de Amerikaanse Heather Richardson (38,21).

Voor Boer was het dit seizoen haar eerste podiumplaats in het wereldbekercircuit. Door een liesblessure kon ze bij het vorige wereldbekertoernooi in Zuid-Korea niet voluit gaan.

Thijsje Oenema belandde met een tijd van 38,72 op de tiende plaats. Bo van der Werff eindigde als twaalfde in 38,79, gevolgd door Floor van den Brandt op de dertiende plek met 38,81. Anice Das reed met 38,93 de zestiende tijd.

Hoe ziet het programma van de World Cup in Berlijn eruit?