Navigator Wouter Verbraak bekent dat hij het rif niet heeft gezien waarop Team Vestas Wind eerder deze week schipbreuk leed in de Indische Oceaan tijdens de Volvo Ocean Race.

''Ik heb een grote fout gemaakt. Ik dacht dat ik genoeg informatie uit de elektronische kaarten kon halen, maar dat bleek niet het geval. Ik zat verkeerd'', verklaart de Nederlandse zeiler vrijdag op zijn Facebook-pagina.

De bemanning van de boot is inmiddels veilig aangekomen op Mauritius en schipper Chris Nicholson zinspeelt op een herstart in de derde etappe.

Verbraak vertelt dat hij het gebied uitgebreid had onderzocht op de elektronische kaarten vlak voordat hij ging slapen. ''Ik zag dieptes van 42 tot 80 meter'', schrijft hij.

In shock

De geplande route was wel veranderd vlak voor de start vanwege verwachte moeilijke omstandigheden. ''Ik probeer geen excuses te zoeken, maar wil hiermee slechts een verklaring geven en sommige vragen beantwoorden'', aldus Verbraak.

De Eindhovenaar is aangedaan door de gevolgen van zijn fout. "Ik ben er helemaal kapot van en nog steeds in shock door wat ons is overkomen. We hebben heel veel geluk gehad dat niemand gewond is geraakt. Gelukkig hebben we daarna geen fouten meer gemaakt."

De 39-jarige Verbraak richt zich in zijn bericht tot de mensen die hem gesteund hebben. "Ik sta voor altijd bij jullie in het krijt en ben jullie immens dankbaar. Er zijn hier genoeg lessen van te leren, wat we hopelijk de komende tijd gaan doen."