Moniek Nijhuis heeft na haar bronzen medaille op de 50 meter schoolslag ook op de 100 meter indruk gemaakt bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha.

De zwemster uit Twente liet vrijdag in de series een tijd van 1.04,32 noteren, goed voor een nieuw Nederlands record.

De 26-jarige Nijhuis bleef hiermee onder de oude nationale toptijd die sinds 2009 met 1.04,56 al op haar naam stond. Ze verbeterde eerder al het record op de 50 meter schoolslag.

Nijhuis was de snelste van alle 57 deelneemsters op deze afstand. Ze gaat als eerste door naar de halve finale die op vrijdagavond wordt afgewerkt.

Topfavoriet Ruta Meilutyte was vijftien honderdsten langzamer dan Nijhuis. De Litouwse wereldrecordhoudster pakte goud op de 50 meter schoolslag.

Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal plaatste zich voor de finale van de 400 meter vrije slag. De Nederlandse zette in de series met 4.00,60 de tweede tijd neer. Alleen de Spaanse Mireya Belmonte was met 4.00,29 sneller.

Van Rouwendaal won donderdag brons op de 800 meter vrije slag. De finale van de 400 meter vrij wordt later deze vrijdag gezwommen.

Rieneke Terink liet vrijdag de 400 meter vrij schieten, omdat ze de voorkeur geeft aan de series van de 4x100 meter vrij, die ze later op de dag zwemt. Ze kwam eerder deze week niet in actie vanwege lichte koorts.

Estafette

De Nederlandse zwemsters dwongen op de 4x100 meter vrije slag een plek in de finale af. Maud van der Meer, Esmee Vermeulen, Rieneke Terink en Femke Heemskerk eindigden in de series met een tijd van 3.34,88 als zevende.

Nederland dankte de kwalificatie bij de beste acht vooral aan Heemskerk, die een inhaalrace inzette. Ze was met 52,32 de snelste slotzwemster.

In de finale zullen Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker vrijdagavond in actie komen. Ze maakten samen met Heemskerk ook deel uit van het team dat op de 4x200 meter vrije slag het goud veroverde. 

Heemskerk en Kromowidjojo zwemmen vrijdag ook de finale van de 100 meter vrije slag. Dekker start in de eindstrijd van de 50 meter vlinderslag.

Bekijk het programma van de WK kortebaan