Snowboarder Dolf van der Wal heeft in de eerste wereldbekerwedstrijd van deze winter op de halfpipe de finale niet gehaald.

De Amsterdammer eindige donderdag in het Amerikaanse Copper Mountain als achtste in zijn heat. Alleen de beste vijf plaatsten zich voor de eindstrijd.

Van der Wal was niettemin tevreden met zijn seizoensopening. ''Ik had gehoopt dat ik vooraf meer had kunnen trainen, maar er was niet genoeg sneeuw voor de pipe. We hadden uiteindelijk drie trainingsdagen."

Daarin bereidde hij zich voor op dezelfde run die hij uitvoerde op Olympische Spelen van Sotsji: ''De eerste run was ik te zenuwachtig. De tweede run ging goed, maar voor de laatste 'trick' dacht ik dat ik niet genoeg snelheid had, dus heb ik een 'straight air' gedaan."

Van Heek

Skiër Marvin van Heek is opnieuw geblesseerd geraakt aan zijn rug. De Franse Nederlander komt dit weekeinde niet in actie op de afdaling en de super-G in het Amerikaanse Beaver Creek (Colorado), meldde de Nederlands skivereniging vrijdag.

''Ik moet in ieder geval een paar dagen rust nemen”, aldus Van Heek, die vorig jaar wegens een hernia het hele seizoen aan de kant stond.

Van Heek maakte afgelopen weekeinde zijn rentree in het wereldbekercircuit met de 41e plaats op de afdaling van Lake Louise in Canada. Deze week ging het mis in de training. Een MRI-scan toonde aan dat hij een geïrriteerde wervelschijf heeft. Hoe lang het herstel precies gaat duren, is nog onduidelijk.

''Dit is niet makkelijk, maar mijn seizoen hangt niet af van één race”, bleef Van Heek ondanks de nieuwe tegenslag optimistisch.

Afgelast

Van Heek zal een week later ook niet in Val d'Isère kunnen skiën. Door een tekort aan sneeuw in de Franse Alpen kunnen de skiwedstrijden om de wereldbeker daar volgende week niet doorgaan.

De wereldbond FIS schrapte vrijdag de reuzenslalom en de slalom voor mannen die op de pistes van de Face de Bellevarde op 13 en 14 december stonden gepland.

Ook de reuzenslalom en slalom voor vrouwen in Courchevel op dezelfde dagen is in gevaar. Het Zweedse Are is als vervangend oord aangewezen voor de mannen en mogelijk verhuizen de vrouwen ook hierheen als de wedstrijden in Courchevel wegvallen.