De kans is groot dat Zdenek Stybar op 1 februari volgend jaar in Tabor zijn wereldtitel veldrijden niet kan verdedigen.

"Op dit moment is de kans erg klein dat ik deelneem", aldus de Tsjech in Het Nieuwsblad over de wedstrijd in zijn eigen land.

"Dit is een heel moeilijke en emotionele beslissing voor mij. In Tabor werd ik in 2010 voor het eerst wereldkampioen."

"Ik heb een band met de stad, met de organisatie en met de Tsjechische fans. Mijn carrière heeft daar een nieuwe dimensie gekregen. Als het in een ander land was, had ik al afgezegd."

Risico

De 28-jarige Stybar, ook succesvol op de weg, liep half oktober een schouderblessure op bij een cross in Ardooie. Het was de tweede keer dit seizoen dat het gewricht schade opliep.

"Ik ben pas twee weken geleden in Mallorca voorzichtig aan de training begonnen. Dokters hebben meteen gezegd dat de revalidatie drie maanden zou kosten. Daarin ben ik pas halverwege."

"Het gaat elke dag beter, maar ik voel me conditioneel niet klaar. En rondrijden voor de vijftiende plaats, dat is niet mijn ambitie."

De renner van Omega Pharma-Quick-Step houdt ook rekening met het wegseizoen. "Het risico is gewoon te groot. Mocht ik opnieuw vallen op die schouder, dan kan dat mijn voorbereiding en zelfs mijn deelname aan de klassiekers in gevaar brengen."