Sven Kramer heeft zich vrijdag zeer kritisch uitgelaten over het Sportgala van NOC*NSF.

De verkiezingen van de sporters van het jaar zijn te veel een populariteitsprijs die voor groot deel is gebaseerd op de gunfactor, schrijft de schaatskampioen vrijdag in zijn column in De Telegraaf.

"Bij het stemgedrag van sporters gaat het niet louter om de weging van prestaties, maar veel meer en veel te vaak om persoonlijke voorkeuren.''

Voetballers en schaatsers komen er volgens Kramer om die reden vaak bekaaid af. ''Waarom? Omdat wij het in de ogen van veel sporters te goed hebben, zowel qua aandacht als financiële beloning. Daarnaast leeft de gedachte dat schaatsers te succesvol zijn. En dat is weer typisch Nederlands.''

Wat Kramer betreft heeft het Sportgala geen meerwaarde. ''Anders gezegd, ik zal er geen seconde minder van slapen als we met deze verkiezing zouden stoppen.''

Schande

Kramer doet een beroep op zijn collega-sporters, die de keuze maken op 16 december, om Ireen Wüst te verkiezen als sportvrouw van het jaar. Zijn voormalig teamgenote bij TVM heeft concurrentie van Jorien ter Mors en atletes Dafne Schippers en Sifan Hassan.

"Ik wil niets ten nadele zeggen van de andere genomineerden, maar ik zou het een enorme aanfluiting vinden, of schandalig eigenlijk, als zij geen sportvrouw van het jaar zou worden."

De Fries vindt het vreemd dat Niki Terpstra als winnaar van Parijs-Roubaix niet is genomineerd bij de mannen. "Terpstra is misschien geen lieverdje en niet bij iedereen in het wielrennen even populair, maar hij wint potverdorie wel. En daar gaat het volgens mij om in topsport."

"Wat mij betreft had hij ook genomineerd mogen zijn voor sportman van het jaar. Er zijn toch al zoveel genomineerden. Dan had hij er ook nog wel bij gekund."