De Europese voetbalbond UEFA heeft donderdag de eerste versie van de Nations League vorm gegeven. De competitie voor landenteams, waarvoor begin dit jaar al groen licht kwam, beleeft zijn primeur in het najaar van 2018. 

Tussen september en november spelen de 54 landen van de UEFA in verschillende divisies en groepen tegen elkaar.

Via de Nations League zijn tickets te verdienen voor het EK van 2020, naast het reguliere EK-kwalificatietoernooi.

De Nations League vervangt de oefeninterlands, omdat die volgens alle betrokken partijen te weinig waarde hebben. Het landentoernooi bestaat uit vier divisies, ingedeeld op basis van de Europese coëfficiëntenranglijst.

De sterkste twaalf landen zitten in divisie A, de volgende twaalf in divisie B, veertien in C en zestien in D. Voor elk niveau geldt een promotie-degradatieregeling. De vier groepswinnaars uit de topdivisie maken in juni 2019 via een knock-outsysteem uit wie de eerste winnaar van de Nations League wordt.

Kwalificatie

De echte kwalificatiecampagne voor het EK van 2020, dat door heel Europa gespeeld zal worden, vindt plaats tussen maart en november 2019. De bovenste twee landen uit iedere groep kwalificeren zich voor het Europese titeltoernooi.

De resterende vier tickets worden in maart 2020 verdeeld in de play-offs, waaraan zestien landen deelnemen. Om daarbij te zitten, is goed presteren in de Nations League noodzakelijk.

Het eerste land uit alle zestien groepen dat zich niet via de reguliere EK-kwalificatie heeft geplaatst, mag namelijk de play-offs in. Voor elke divisie uit de Nations League is daarin één EK-ticket te verdienen.