Sharon van Rouwendaal heeft donderdag bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha brons veroverd op de 800 meter vrije slag.

Met een tijd van 8.08,17 scherpte ze bovendien het Nederlands record aan. Ze had de nationale toptijd sinds vorig jaar al met 8.14,24 op haar naam staan.

Het goud was voor de Spaanse Mireya Belmonte in 8.03,41. De Britse Jaz Carlin, die net een fractie sneller was dan Van Rouwendaal, eindigde als tweede in 8.08,16.

Van Rouwendaal maakte woensdag ook al indruk als slotzwemster in de estafette op de 4x200 meter vrije slag. De Nederlandse vrouwen haalden op dit nummer goud in een wereldrecord. 

Nijhuis

Eerder deze donderdag wist Moniek Nijhuis de bronzen medaille op de 50 meter schoolslag te bemachtigen.

De Nederlandse zwemster tikte in de finale in 29,64 als derde aan. Het goud was in 28,84 voor de Litouwse favoriete Ruta Meilutyte. De Jamaicaanse Alia Atkinson eindigde als tweede in 28,91.

Nijhuis won eerder dit jaar ook al brons op de 50 meter schoolslag bij de Europese kampioenschappen in het 50-meterbad in Berlijn.

De bronzen plak van de 26-jarige Nijhuis is al de tweede medaille van Nederland in Doha. Woensdag veroverden de estafettevrouwen, met onder anderen Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo, goud op de 4x200 meter vrije slag. 

Vrije slag

Heemskerk en Kromowidjojo plaatsten zich donderdag ook nog voor de finale van de 100 meter vrije slag. 

Heemskerk kwalificeerde zich donderdag met een persoonlijk record van 51,51 seconden als tweede voor de finale, Kromowidjojo ging met een tijd van 51,57 als derde door. Alleen de Zweedse Sarah Sjöström was met 51,46 sneller dan de twee Nederlandse vrouwen.

Inge Dekker verzekerde zich van de finale van de 50 meter vlinderslag. Ze liet in de halve eindstrijd een tijd van 25,31 noteren en ging daramee als derde door. De Deense Jeanette Ottesen zette met 24,91 de beste tijd neer.

De finale van de 50 meter vlinderslag is vrijdag. Ook Dekker won woensdag met de estafetteploeg goud.

Nijhuis: 'Bevestiging dat ik bij wereldtop zit' | Hoe ziet het programma van de WK kortebaan eruit?