Het bestuur van de Federatie Eredivisie Basketbalclubs (FEB) is donderdag afgetreden vanwege een meningsverschil tussen de clubs over een eventuele doorstart van het failliet verklaarde Den Helder Kings.

De FEB onderzocht de voorwaarden voor een mogelijke doorstart van de Noord-Hollandse club, maar vier van de negen clubs op het hoogste niveau zijn het er niet mee eens dat de club een nieuwe kans krijgt.

De leden moeten nu bepalen hoe het nieuwe bestuur eruit komt te zien. Dan moet ook bepaald worden of Den Helder door mag als eredivisieclub.

''We hadden een oplossing klaar waarbij Den Helder in elk geval de eerste seizoenshelft af zou kunnen maken'', zegt de afgetreden voorzitter Henk Reekers.

''Dan zou iedereen tegen ze hebben gespeeld en ontstaat geen competitievervalsing.''

Problemen

Toen dat plan door het verzet van de vier clubs afgeblazen dreigde te worden zag het bestuur geen andere optie dan aftreden.

''Er zijn te veel juridische problemen en onzekerheden, want ook één club kan een besluit aanvechten. Daarnaast hebben we ook nog te maken met de curator van Den Helder.''

Volgens Reekers wordt er door de vier clubs (Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Leeuwarden) gezocht naar schuldigen die moeten boeten, maar de oud-voorzitter stelt dat de basketbalwereld niet beter wordt van het verdwijnen van de club uit Den Helder.

''Er spelen eigenbelangen mee, want clubs willen nu ook al spelers van Den Helder overnemen. De geruchten dat Den Helder een veel te duur team zou hebben zijn onzin. De financiële problemen komen door het oude management en een sponsor die niet betaald heeft. Zo simpel is het.''