Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn donderdagochtend bij de WK kortebaan in Doha doorgedrongen tot de halve eindstrijd op de 100 meter vrij.

Beide Nederlandse zwemsters wonnen hun serie. Heemskerk deed dat in 52,44, waarmee ze samen met de Zweedse Sarah Sjöström de snelste tijd realiseerde.

Kromowidjojo, die in Doha haar rentree maakt op een groot toernooi, noteerde met 52,66 de derde tijd.

De halve eindstrijd wordt donderdagavond gezwommen, de finale is vrijdagavond.

Dekker

Inge Dekker verzekerde zich van een plek in de halve finales van de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse tikte in de series aan in een tijd van 25,61 en ging daarmee als derde door.

Sjöström was met 25,08 de snelste in de ochtendsessie.

De halve finales van de 50 meter vlinderslag zijn later deze donderdag.

Dekker, Kromowidjojo en Heemskerk maakten woensdag deel uit van het Nederlandse team dat op de 4 x 200 meter vrij de wereldtitel veroverde in een wereldrecord.

Vierde wereldrecords

Donderdag is er ook al een wereldrecord gezwommen. De Russische mannen kwamen op de 4x50 meter wisselslag tot een tijd van 1.32,78. Daarmee verbeterden ze het record dat de Italiaanse mannen in december 2013 in het Deense Herning zwommen met 0,87 seconde.

De toptijd van Stanislav Donetc, Sergei Geibel, Aleksandr Popkov en Evgeny Sedov is het vierde wereldrecord in Doha. De Spaanse Mireia Belmonte verlegde de grens op de 200 meter vlinderslag en de 400 meter wisselslag.

Hoe ziet het programma van de WK kortebaan eruit?