Het internationaal antidopingbureau WADA heeft geschokt gereageerd op de Duitse documentaire die laat zien dat er door Russische topsporters massaal doping wordt gebruikt.

''De combinatie van alles is ongelooflijk schokkend'', zei directeur David Howman woensdag over de onthullingen. Zijn voorganger Dick Pound viel hem bij. ''Het is een buitengewoon alarmerende situatie.''

Systematische doping, 'doortrekken' van positieve plasjes, smeergeld en corruptie. Dat zijn de steekwoorden waarmee onderzoeksjournalist Hajo Seppelt Russische atleten ontmaskert in zijn documentaire Geheimsache Doping, wie Rusland seine Sieger macht.

De documentaire werd woensdag uitgezonden door de Duitse televisiezender ARD.

Nederlandse dopingautoriteit

Herman Ram, van de Nederlandse Dopingautoriteit, noemt de ontwikkelingen die in de documentaire naar voren komen 'zeer verontrustend'.

"Ik ben niet in shock, omdat je in deze wereld wel vaker geconfronteerd wordt met liegende mensen. Maar ik vind het wel schokkend dat er zo'n systeem is gecreëerd, omdat er zoveel mensen bij betrokken moeten zijn”, aldus Ram woensdagavond bij de NOS.

Hij houdt bij de beschuldigingen wel een slag om de arm omdat hij weinig juridisch bewijs ziet in de documentaire.

Bewust achterhouden

Ram is wel verrast door de beschuldigingen aan de Russische dopingautoriteit RUSADA, die bewust positieve testen zouden achterhouden van goede en talentvolle atleten.

"Zij oefenen blijkbaar een verkeerde invloed uit. Als er een dopingcontrole is, krijgt de sporter een formulier met een nummer. Het laboratorium ontvangt een formulier met hetzelfde nummer, maar daar ontbreekt de naam van de atleet op."

"Zo wordt voorkomen dat het ene urinemonster anders behandeld wordt dan het andere. Als inderdaad, zoals de documentaire beweert, de bekende Russische atleten gespaard worden, dan moeten er meerdere mensen corrupt zijn. Dan gaat het niet om één analist in het laboratorium."