Formule 1-autocoureur Jules Bianchi heeft volgens onderzoekers zichzelf in gevaar gebracht tijdens de Grand Prix van Japan op 5 oktober. 

De coureur van Marussia negeerde gele waarschuwingsvlaggen en verminderde zijn snelheid onvoldoende, zo luidt de conclusie in een onderzoek van de internationale autosportfederatie naar het ongeval op het circuit van Suzuka.

Doordat Bianchi in de regen te hard doorreed op het kletsnatte asfalt, raakte hij de controle kwijt en vloog hij van de baan in precies de zelfde bocht waar de Duitser Adrian Sutil een ronde eerder was gecrasht.

De Fransman boorde zijn bolide in een takelwagen die daar al bezig was de auto van Sutil weg te slepen en raakte zwaargewond aan zijn hoofd. De 25-jarige Bianchi is nog altijd buiten bewustzijn en ligt in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis in Nice.

126 kilometer per uur

Tien experts onderzochten het ongeval, onder wie de voormalige teambazen Ross Brawn en Stefano Domenicali en oud-wereldkampioen Formule 1 Emerson Fittipaldi. Ze leverden een rapport af van 396 pagina's dik met als belangrijkste conclusies dat alle veiligheidsregels op de juiste wijze zijn toegepast tijdens de bewuste race.

Dubbele gele vlaggen waarschuwden de Fransman voor het gevaar in de bocht waar Sutil tegen de vangrail was gebotst, maar de Fransman bleef hard doorrijden en met 126 kilometer per uur ramde hij de takelwagen.

De klap was zo krachtig, dat ook een gesloten cockpit geen bescherming zou hebben geboden, zegt het panel. De onderzoekers bevelen wel aan de veiligheidsregels verder aan te scherpen. De belangrijkste is het instellen van een snelheidslimiet wanneer de gele vlaggen wapperen.

Video: Bianchi reed te hard door