Het antidopingbureau WADA heeft woensdag een belangrijke stap gezet in de strijd tegen het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen door een overeenkomst te sluiten met Pfizer. 

Het farmaceutische bedrijf belooft voortaan informatie over relevante, nieuwe medicijnen waaraan wordt gewerkt vroegtijdig door te geven.

WADA probeert al jarenlang te weten te komen welke medicamenten er wereldwijd in de pijplijn zitten bij de fabrikanten.

Er zijn namelijk kwaadwillende sporters bereid, lang voor de goedkeuring van de middelen, als proefkonijn te fungeren met alle risico's van dien. Het gaat dan onder meer om nieuwe epovarianten, anabole steroïden en stimulerende stoffen.

De industrie is bovendien druk in de weer met middelen tegen obesitas. Aan de afslankpillen en vetverbranders wordt soms ook een prestatiebevorderende (bij)werking toegeschreven.

Zwarte markt

WADA waarschuwt al lang voor de handel in niet-geregistreerde of zeer experimentele medicijnen op de zwarte markt en internet. Directeur David Howman hoopt dat andere farmaceutische ondernemingen Pfizer zullen volgen en ook hun bevindingen over veelbelovende nieuwe producten, uiteraard onder geheimhouding, delen.

''Samenwerking met die bedrijven is een centraal aspect in de strategie van WADA om stoffen die interessant zijn voor dopingzondaren te kunnen identificeren", zei Howman.

"Dat stelt ons in staat veel sneller opsporingsmethoden te ontwikkelen. Deze overeenkomst met Pfizer komt op een cruciaal moment voor de aangepaste antidopingcode die over enkele weken in werking treedt'',