De uitgestelde topper tussen PSV en Feyenoord wordt op woensdag 17 december gespeeld, zo maakt de KNVB woensdag bekend. De aftrap in Eindhoven is om 20.45 uur.

Het bekerduel dat PSV die dag zou afwerken met Roda JC gaat naar dinsdag 20 januari. Feyenoord is al uitgeschakeld in de beker.

Aanvankelijk zouden PSV en Feyenoord elkaar afgelopen zondag treffen, maar omdat PSV vrijdag nog de tweede helft moest afwerken van het Europa League-duel met Estoril werd dit duel uitgesteld.

De KNVB liet aanvankelijk weten dat de wedstrijd komende dinsdag zou worden ingehaald. Zaterdag bleek echter dat dit om logistieke redenen niet mogelijk is.

Voor de NS was het onhaalbaar om op zo'n korte termijn extra treinen beschikbaar te stellen voor de twaalfhonderd Feyenoord-supporters.

Overmacht

De KNVB wilde vanuit sportief oogpunt zo snel mogelijk een nieuwe datum prikken om een eerlijk verloop van de competitie te garanderen.

"Deze uitgangspunten gelden in mindere mate voor het bekertoernooi, omdat dit een knock-out systeem is en wedstrijden daardoor per definitie meer op zichzelf staan", legt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB uit.

"Idealiter hadden we het bekerschema intact gelaten, maar dit is een uitzonderlijke situatie die door overmacht is ontstaan."

De Jong benadrukt dat hij tevreden is met de oplossing. "Mede met dank aan de constructieve houding van de NS en de gemeente Kerkrade kunnen ook supporters van Feyenoord naar de topper tegen PSV."

"Tegelijkertijd beseffen we dat ook Roda JC en diens supporters nu gevolgen ondervinden van het staken van Estoril-PSV en hebben we er begrip voor als zij dit liever anders hadden gezien."

Brands en Van Geel

Technisch manager Marcel Brands van PSV is blij dat er duidelijkheid is. "Het is wel een druk programma in de slotfase van de eerste seizoenshelft. En een druk programma bij de start van de tweede seizoenshelft. We spelen dadelijk vier thuisduels in tien dagen tijd."

"Dit is wel de beste optie, nu deze week niet kon. Belangrijk is dat de winterstop intact blijft, zodat spelers kunnen herstellen."

Ook technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord juicht de nieuwe datum toe. "Het is goed dat er duidelijkheid is over de speeldatum en dat we nog voor de winterstop het aantal wedstrijden gelijk kunnen trekken."

"Bovendien blijft de winterstop intact, waardoor al onze spelers dan de rust krijgen waar ze recht op hebben."

PSV bezet met 31 punten uit dertien wedstrijden de eerste plaats in de eredivisie. De formatie uit Eindhoven heeft één punt meer dan Ajax, dat één duel meer afwerkte. Feyenoord staat derde met 24 punten.

Bekijk de stand in de eredivisie