FC Utrecht heeft opnieuw een miljoenenverlies geleden. De club uit de eredivisie heeft over het boekjaar 2013-2014 een negatief resultaat van 3,6 miljoen euro behaald.

Desondanks overheerst bij algemeen directeur Wilco van Schaik optimisme. Een jaar eerder leed Utrecht nog een nettoverlies van 13 miljoen euro.

''De grote daling van het nettoverlies is een belangrijke stap in het gezondmakingsproces van de club'', meldde Van Schaik op de clubsite. ''Maar: we zijn nog niet gezond. We hebben nog twee uitdagende seizoenen te gaan.''

In 2016 hoopt Utrecht de financiën voor het eerst in jaren in balans te hebben. Tot die tijd is de club afhankelijk van incidentele inkomsten als opbrengsten uit transfers.

Lef

Vorig seizoen verdiende Utrecht, dat in categorie 2 van de licentiecommissie van de KNVB zit, 3 miljoen euro aan de verkoop van spelers. Die inkomstenbron blijft in 2015 noodzakelijk om het verlies verder te beperken.

De daling van het verlies is volgens Utrecht het vervolg van een ingrijpende herstructurering. Dit seizoen is de verwachting dat de operationele kosten verder omlaag gaan terwijl de omzet zal stijgen.

Utrecht staat momenteel tiende in de eredivisie en durft geen precieze doelstelling uit te spreken. "Als we zo hard met elkaar blijven werken, gaan we hier een club neerzetten waar de regio trots op is. Een club die weer ambities mag gaan hebben", predikt Van Schaik.

"Dat moet ook. Wij zijn FC Utrecht, wij staan ergens voor. Ambitie, uitdaging, lef. Dat zijn kernwaarden die weer boven komen drijven."

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie