Bert van Oostveen rekent erop dat Guus Hiddink in maart tegen Turkije gewoon als bondscoach op de bank zit bij Oranje.

De uitspraken van de Achterhoeker over zijn toekomst na de laatste interland tegen Letland doen daar volgens de directeur betaald voetbal niets aan af.

"De situatie is onveranderd", doelt Van Oostveen in gesprek met NU.nl op het tot medio 2016 lopende contract van de bondscoach. Hiddink won afgelopen maand na een moeizame start in de EK-kwalificatie met 6-0 van de Letten.

Na dat duel wilde de 68-jarige trainer niet zeggen of hij volgend jaar nog op de bank zit bij Oranje. Het bleef bij 'ik ben gewoon in dienst van de KNVB'.

Van Oostveen heeft intussen wel de gebruikelijke evaluatie met Hiddink achter de rug. Dat ging deze keer geruisloos, terwijl de uitkomst van de evaluatie na de verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland zelfs met een persbericht naar buiten werd gebracht.

"In het voetbal is het altijd zo dat je niemand hoort op het moment dat het goed gaat. Dan is het niet zo interessant dat we elkaar op regelmatige basis spreken. Op het moment dat het net iets minder gaat, wordt het ineens een stuk interessanter."

"We hebben overtuigend met 6-0 van Letland gewonnen en we gaan ons gewoon plaatsen voor het EK. Dat is het belangrijkste."

Derde

Arjen Robben gaf dinsdag bij de NOS te kennen er ook van uit te gaan dat Hiddink aanblijft, al is de bondscoach zelf volgens de buitenspeler de enige die dat zeker weet.

Het Nederlands elftal staat derde in groep A van de EK-kwalificatie met drie punten achterstand op nummer twee IJsland en zes op koploper Tsjechië.

Als Oranje derde blijft, is het waarschijnlijk veroordeeld tot de play-offs om het eindtoernooi in Frankrijk te bereiken.

Voor het volgende EK-kwalificatieduel gaat Hiddink op het KNVB-congres van maandag 15 december nog met diverse prominenten in gesprek over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Van Oostveen benadrukt dat het besluit om die bijeenkomst te organiseren al voor de mindere resultaten van Oranje is genomen.

"Zo zie je maar weer dat het goed is dat mensen enig historisch besef hebben. Eind mei, ruim voor het WK, heb ik al aangegeven dat deze discussie plaats moet vinden. Het gaat niet zo slecht als sommige mensen denken, maar een fantastisch WK en hopelijk drie clubs die overwinteren in de Europa League betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor een ontwikkeling."

Koopman

Johan Cruijff liet na aandringen van Hiddink weten aanwezig te zijn op het congres, maar Willem van Hanegem heeft zijn aanmelding inmiddels ingetrokken. Voormalig bondscoaches Bert van Marwijk en Louis van Gaal zullen waarschijnlijk ook niet aanwezig zijn in De Galgenwaard.

"We hebben iedereen uitgenodigd om open de discussie aan te gaan en vinden het heel jammer als mensen niet komen. Maar het staat iedereen vrij om te doen wat hij zelf wil."

De schamele twee punten die Ajax heeft behaald in de Champions League zijn misschien wel een teken dat Nederlandse clubs weinig meer te zoeken hebben op het hoogste niveau in Europa.

Van Oostveen denkt dat de financiële achterstand op de buitenlandse topclubs te compenseren blijft met innovatief zijn.

"Er zijn acht of negen clubs die structureel de Champions League kunnen winnen en daar horen we natuurlijk niet bij, maar we zijn in het verleden een heel slimme koopman geweest en misschien moeten we dat weer een beetje worden."

Robben gaat ervan uit dat Hiddink aanblijft bij Oranje