De bestuurders van de KNVB zien de goedkeuring van de 'voetbalpiramide' als een historisch besluit en hopen in eerste instantie dat vooral de Jupiler League profiteert van de nieuwe structuur.

"De Jupiler League is een ondergewaardeerde competitie. Die verdient een veel beter imago en kan nog wel een facelift gebruiken", kondigt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen aan in gesprek met NU.nl.

"Die competitie is al hartstikke leuk en wordt met de verplichte degradatie een stuk spannender. De inkomsten moeten ook structureel omhoog en daar gaan we nu mee aan de slag."

De afgelopen jaren raakten diverse clubs uit de eerste divisie in de financiële problemen. Hekkensluiter RKC Waalwijk moest onlangs nog aankloppen bij de gemeente om te blijven bestaan.

De bondsvergadering van de KNVB stemde dinsdag in met de komst van een landelijke divisie tussen de Jupiler League en de Topklasse in het seizoen 2016/2017. Dat betekent dat Nederland als laatste land ter wereld een verplichte promotie/degradatieregeling tussen prof- en amateurvoetbal krijgt.

Nationaal amateurelftal

Bondsvoorzitter Michael van Praag hoopt dat de verhoogde status van de amateurtak ervoor zorgt dat er weer een nationaal elftal voor onbetaalde spelers komt.

Het Nederlands amateurelftal verdween in 2007 omdat er volgens de KNVB te weinig duels op het programma stonden. Diverse oud-internationals speelden in het verleden voor dat team.

"We zijn één van de weinige landen die dat elftal niet heeft. Ik weet van ingewijden dat het toenmalige bestuur het team gewoon niet goed genoeg vond. Het is mijn persoonlijke wens dat team terug te krijgen, dat heb ik intern nog niet eens besproken."

"Als we kijken naar het vrouwenvoetbal, dat zich sinds de komst van de eredivisie in 2007 heeft ontwikkeld van een team met vooral amateurs tot profs die het WK hebben gehaald, moeten we gewoon weer een amateurteam hebben dat internationaal speelt."

Eisen

Directeur amateurvoetbal Hans Spierings denkt dat de Jupiler League er niet meer bang voor hoeft te zijn dat clubs er alles aan doen om niet te promoveren.

"Ook amateurs moeten altijd het hoogste willen. En anders moeten ze maar spelers halen met minder kwaliteit, maar dat doet natuurlijk niemand."

De bewindsman erkent dat het vijf lange jaren zijn geweest om tot het juiste compromis te komen tussen amateurs en profs. "Ik heb de indruk dat in het verleden van beide kanten de hakken in het zand werden gezet. Er werden eisen neergelegd en anders werd er niet gepraat."

"Dat pad hebben we verlaten en we zijn vanaf een nulpunt begonnen om te kijken hoe we alles samen willen invullen. De opening is gevonden in het formuleren van de licentievoorwaarden bij de amateurs en het evaluatiemoment na een jaar. Dat waren belangrijke zaken voor de amateurs."

Dwars

Van Oostveen spreekt van een 'ingewikkeld proces', maar vindt dat logisch aangezien er volgens hem al 35 jaar wordt gepraat over een terugkeer van de tweede divisie die in 1971 verdween.

"Het was compromissen sluiten en het is echt geweldig nieuws voor het voetbal dat dit gelukt is. We hebben als profs en amateurs oog gehad voor elkaars belangen en zijn daardoor tot dit voorstel gekomen."

Van Praag, die als een soort bemiddelaar tussen beide partijen bij het proces betrokken was, meent dat profs en amateurs 'over hun eigen schaduw heen zijn gesprongen'. "Het kost voor clubs uit de Jupiler League natuurlijk tijd om te accepteren dat ze kunnen degraderen."

"Tegelijkertijd druist het in tegen de status van amateurclubs dat ze contractspelers in dienst moeten nemen. Men is op een gegeven moment gelukkig gaan inzien dat dit beter is voor het gehele voetbal. Individuele spelers worden hier uiteindelijk ook sterker van."

De goedkeuring van de plannen betekent overigens niet dat het werk er al op zit voor de KNVB. Zo moeten de beloftenteams van profclubs nog over de divisies worden verdeeld. Dat stuit op veel verzet bij amateurs omdat ze vrezen dat duels met deze formaties weinig publiek trekken.

Bondsvergadering KNVB stemt in met nieuwe competitieopzet