De Nederlandse hockeysters hebben dinsdagavond bij de Champions Trophy in Argentinië moeizaam gewonnen van Japan, de nummer tien van de wereldranglijst. 

Het derde en laatste groepsduel eindigde in 1-0. Maartje Paumen scoorde in de slotminuut uit een strafcorner.

De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne maakte eerder tegen China (2-0) en Nieuw-Zeeland (1-1) in Mendoza ook al geen grootse indruk. 

Oranje eindigde door een minder doelsaldo achter Nieuw-Zeeland als tweede in groep A, met een wedstrijd donderdag in de kwartfinales tegen Duitsland als gevolg. Voorafgaand aan het toernooi waren alle teams al zeker van de knock-outfase.

Nederland toonde tegen Japan nauwelijks enige verbetering ten opzichte van de voorgaande twee groepsduels. Opnieuw was het spel van Oranje rommelig, gehaast en slordig.

Daardoor ontstonden nauwelijks kansen in het aanhoudende Nederlandse overwicht. Japan verdedigde stug en massaal. De nummer tien van de wereld wilde zich niet nog een keer laten afdrogen door de olympisch en wereldkampioen, na de 6-1 eerder dit jaar bij het WK in Den Haag.

Flets

De eerste strafcorner van Paumen in het derde kwart bood nog geen uitkomst. De aanvoerster schoot het fletse Oranje in de slotminuut alsnog naar de niet meer verwachte winst.

"Het was niet best", gaf Paumen toe. "We konden niet veel kansen afdwingen. Japan verdedigde ook heel goed."

"Voor ons was het heel moeilijk om er doorheen te komen, ook doordat ze vaak met elf speelsters op eigen helft stonden."

Overzicht: Uitslagen en standen Champions Trophy