De bondsvergadering van de KNVB heeft dinsdagavond ingestemd met de invoering van de zogeheten 'voetbalpiramide', bestaande uit onder meer de Landelijke Divisie.

Eerder op de avond gaven de profclubs, de algemene vergadering betaald voetbal, ook toestemming voor het plan. Zaterdag ging de Verenigingsraad Amateurvoetbal al akkoord.

Drie leden van de bondsvergadering stemden tegen, één club onthield zich van stemming en de overige 56 leden stemden voor de nieuwe structuur.

Doordat de bondsvergadering van de KNVB de goedkeuring van beide partijen bekrachtigde in Zeist is er vanaf het seizoen 2016-2017 sprake van een nieuwe competitieopzet, waarbij promotie en degradatie tussen het prof- en amateurvoetbal verplicht wordt gesteld.

De KNVB ziet daarmee de langgekoesterde wens van een voetbalpiramide en een betere doorstroming in vervulling gaan. Het is de bedoeling dat er vanaf het seizoen 2016-2017 wordt gespeeld in de nieuwe nationale competitie.

'Vitaal voor toekomst'

De Landelijke Divisie komt tussen de huidige Topklasse en de Jupiler League te staan. Op die manier wil de bond zorgen dat de kwaliteit van het Nederlands voetbal hoger wordt.

"Onze huidige voetbalstructuur voldoet niet om aan onze ambitie te voldoen. Dit is vitaal voor de toekomst van het Nederlandse voetbal", aldus bondsvoorzitter Michael van Praag. "Een attractieve en kwalitatief betere top heeft een positieve aantrekkingskracht op de breedte. We moeten jongensdromen blijven creëren en dat is met amateurs en profs onze gezamenlijke verantwoordelijkheid."

Ook directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is verheugd met de 'historische' beslissing die werd genomen in Zeist. "Ik kan me niet herinneren dat een controversieel onderwerp als dit met zo veel overtuiging is goedgekeurd."

Het was een lang proces, beaamt Van Oostveen. "Ik ben er zelf vijf jaar lang zeer nauw bij betrokken geweest. We hebben elkaar veel ruimte geboden en begrip getoond voor elkaars standpunten. Emotie gescheiden van de ratio. Het was stilstaand water en wat er nodig is om dat in beweging te krijgen, is doorstroming."

Piramide

Door de invoering van de zogeheten piramide wordt er een nieuwe laag aangebracht binnen de Nederlandse voetbalniveaus. Na de eredivisie volgen vanaf 2016 achtereenvolgens de Jupiler League, Landelijke Divisie, twee afdelingen in de Topklasse en de zes competities in de Hoofdklasse.

In de nieuwe opzet blijven er drie beloftenteams actief in de Jupiler League. Momenteel zijn dat die van Ajax, PSV en FC Twente. Vier beloftenteams gaan uitkomen in de Landelijke Divisie, evenveel als in de twee Topklassen. De Hoofdklasse wordt het nieuwe podium voor de overige beloftenteams van profclubs.

In de huidige opzet stonden clubs in de Topklasse niet te springen om te promoveren naar de Jupiler League, omdat ze moeten voldoen aan dure licentie-eisen. Tussen 1956 en 1971 bestond de Tweede Divisie, vergelijkbaar met de nieuw op te zetten Landelijke Divisie. Die competitie werd afgeschaft bij een grote sanering in het betaald voetbal.