Johan Cruijff en Willem van Hanegem zijn op maandag 15 december aanwezig bij het congres van de KNVB over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Dat meldt de voetbalbond maandag. De voormalig topspelers zullen die dag in Utrecht met diverse andere prominenten praten over de weg die Nederland op voetbalgebied moet inslaan.

Voormalig bondscoach Bert van Marwijk, die in 2010 met Oranje finalist was op het WK, gaf zondag bij Studio Voetbal aan in principe niet te komen. Een woordvoerder van de KNVB zegt dat de bond alsnog hoopt op zijn komst.

"Dit is een uniek moment om voetbalkennis met elkaar te delen waar het Nederlandse voetbal in zijn totaliteit voordeel van kan hebben. We willen een brede discussie en zouden Van Marwijk daar alsnog graag zien", aldus de zegsman tegen NU.nl.

De huidige bondscoach Guus Hiddink heeft al aangegeven wel van de partij te zijn in De Galgenwaard. Zijn voorganger Louis van Gaal, nu coach van Manchester United en derde met Oranje op het afgelopen WK, is waarschijnlijk niet aanwezig bij het congres.

Kunstgrasverbod

Kunstgras zal die dag ook onderwerp van gesprek zijn als het aan Feyenoord ligt. Technisch directeur Martin van Geel laat weten de kwestie dan te gaan 'aankaarten'. Voor de algemene vergadering betaald voetbal van dinsdag is het onderwerp niet formeel ingediend bij de KNVB.

Een woordvoerder van de Rotterdamse club laat aan de NOS weten dat het 'nooit de bedoeling is geweest' om daadwerkelijk een voorstel in te dienen voor een kunstgrasverbod in de eredivisie. De oproep van Van Geel vorige maand in het AD leidde tot de nodige discussie tussen clubs die voor- en tegenstander van de ondergrond zijn.

Vertegenwoordigers van alle eredivisieteams zullen bij het congres aanwezig zijn. De KNVB liet eerder ook weten dat grote namen als Clarence Seedorf en Leo Beenhakker komen. Daarnaast zullen een aantal bekende mensen uit andere sporten acte de présence geven.