De Spaanse regering heeft maandag maatregelen aangekondigd om relschoppers rond wedstrijden te weren.

Dat gebeurde een dag nadat bij ongeregeldheden in Madrid een aanhanger van Deportivo la Coruña om het leven was gekomen.

Als het aan staatssecretaris van sport Miguel Cárdenal ligt, worden zogenoemde Ultras uit de stadions verbannen.

Een fan van Deportivo overleed zondag bij rellen rond het uitduel van zijn team met Atletico Madrid.

Bij de vechtpartijen zouden behalve aanhangers van beide clubs hooligans van Rayo Vallecano en Alcorcon, twee andere Madrileense clubs, betrokken zijn geweest. Donderdag volgt overleg met vertegenwoordigers van de Primera Division en de Spaanse voetbalbond RFEF.

''We willen deze personen volledig uit het voetbal bannen. Voor hen is geen plaats, noch in noch buiten het stadion'', aldus Cárdenal.

Groeperingen

Hooligans in het Spaanse voetbal verenigen zich in groeperingen met namen als Riazor Blues (Deportivo), Frente Atletico, Bukaneros (Rayo) en Alkor Hooligans (Alcorcon).

''Sommige clubs hebben al zelf maatregelen genomen tegen fans die zich misdragen. Wij willen alle radicale fans buitensluiten. Desnoods door het deel van het stadion waar zij de wedstrijd volgen te sluiten'', zei Cárdenal. ''Maar ook in de buurt van het stadion gaan we ze weren.''

Op de rellen met fatale afloop voor een 43-jarige man werd in Spanje met afschuw gereageerd. ''Dit is de treurigste dag in de geschiedenis van het Spaanse voetbal'', zei Deportivo-trainer Víctor Fernández.