Arjen Robben zit niet bij de drie finalisten in de verkiezing van de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer van het jaar.

De strijd gaat tussen viervoudig winnaar Lionel Messi, tweevoudig winnaar Cristiano Ronaldo en Manuel Neuer, zo liet de FIFA maandagmiddag weten.

Op 12 januari wordt tijdens het FIFA-gala in Zürich de winnaar bekendgemaakt.

Messi greep dit jaar met FC Barcelona naast alle hoofdprijzen. De 27-jarige aanvaller bereikte met Argentinië de WK-finale, waarin Duitsland te sterk bleek.

Na de eindstrijd werd Messi uitgeroepen tot beste speler van het WK. Afgelopen maand kroonde de Argentijn zich tot topscorer aller tijden van de Primera Division en tot topscorer aller tijden van de Champions League.

Teleurstellend

Ronaldo beleefde een teleurstellend WK met Portugal, maar was in clubverband uiterst succesvol. Met Real Madrid won hij de Champions League, de Spaanse beker en de Europese Super Cup.

De Portugees werd met zeventien doelpunten (een record) topscorer van de Champions League. In het lopende seizoen staat hij al op twintig goals in de Spaanse competitie.

Neuer had een groot aandeel in de Duitse wereldtitel. Met Bayern München won hij bovendien de Duitse landstitel en de beker. Slechts één keeper zegevierde ooit in de prestigieuze verkiezing: Lev Yashin in 1963.

Video: Messi, Ronaldo en Neuer strijden om Gouden Bal

Gehuldigd

Ronaldo won de Gouden Bal al in 2008 en 2013. In de tussenliggende jaren werd Messi vier keer gehuldigd als winnaar.

Robben was de enige Nederlander die op de lijst van 23 genomineerden stond. De 30-jarige Groninger van Bayern München maakte grote indruk op het WK, waarop Oranje als derde eindigde, en had een aandeel in de Bayern-successen.

Robben is met onder anderen Messi en Ronaldo wel een van de vijftien genomineerden voor een plek in de aanval van het wereldteam.

Vrouwen

Bij de vrouwen zijn de Duitse Nadine Kessler (een aanvallende middenveldster), de Braziliaanse Marta (een aanvalster) en de Amerikaanse Abby Wambach (een aanvalster) genomineerd.

Marta won de trofee al vijf maal, een record.

Van Persie bij laatste drie voor Puskas Award, geen prijs Van Gaal | Messi scherpt record in Gouden Bal-verkiezing aan