Manchester United-manager Louis van Gaal is net als Southampton-collega Ronald Koeman niet gelukkig met het overvolle Engelse programma in december.

"Ik ben er niet blij mee, maar ik kan het niet veranderen", zei Van Gaal, die zaterdag met United een simpele 3-0 zege boekte op Hull City. Dinsdag wacht al weer de volgende competitiewedstrijd, thuis tegen Stoke City.

"Ik denk niet dat het goed is voor de spelers dat ze binnen twee dagen opnieuw moeten spelen. Maar zo gaat dat hier in de maand december."

Rondom de feestdagen zal het programma van de nummer vier van de Premier League nog drukker zijn, met duels op 26 december, 28 december, 1 januari en 3 of 4 januari.

"Ik wilde in de Premier League werken, dus ik zal me moeten aanpassen", aldus Van Gaal. "En dat zal ik ook doen. Maar ik denk niet dat het goed is. Niet voor de spelers en ook niet voor de families. Ik heb een vrouw, kinderen en kleinkinderen en ik kan hen niet zien met Kerstmis."

Ronald Koeman noemde een week geleden het schema van Southampton tijdens de feestdagen ook al "heel gek".

Voordeel

Van Gaal heeft dit seizoen met United wel minder wedstrijden gespeeld dan de andere topclubs omdat de ploeg niet uitkomt in Europa, maar de voormalig bondscoach vraagt zich af of dat een voordeel is.

"Dat ligt aan de blessures. En de andere clubs zijn het ook gewend om in de Champions League te spelen. Daar hebben ze ook de selecties voor."

"Je wordt ook beter als je gedurende het hele seizoen wordt uitgedaagd. Wij moeten trainen om beter te worden. Dat is een langere en moeilijkere weg dan het spelen tegen topploegen."

Bekijk de stand en het programma in de Premier League | Van Persie opgelucht: 'Dit doelpunt had ik hard nodig'