Liefst zeven sporters maken kans om over ruim twee weken tot Sportman van het Jaar te worden uitgeroepen.

Olympisch schaatskampioenen Jorrit Bergsma (10.000 meter), Sven Kramer (5000 meter), Stefan Groothuis (1000 meter) en Michel Mulder (500 meter) nemen het op tegen Arjen Robben, Epke Zonderland en Jeroen Dubbeldam, zo maakte NOC*NSF zondag bekend.

Robben veroverde met Bayern München de Duitse landstitel en beker. Bovendien was hij uitblinker bij Oranje, dat verrassend derde werd op het WK.

Afgelopen jaar was Robben ook al genomineerd, maar werd hij verslagen door Zonderland, die dit jaar zijn wereldtitel op de rekstok prolongeerde. Springruiter Dubbeldam kroonde zich eveneens tot wereldkampioen.

Voorheen werden er drie sporters genomineerd per categorie. Dat zijn er deze keer meer, omdat olympische kampioenen verzekerd waren van een nominatie.

Record

Zonderland werd al vier keer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, waarmee hij het record deelt met Anton Geesink en Ard Schenk.

In de categorie Gehandicapte Sporter van het Jaar zijn snowboardster Bibian Mentel, Rixt van der Horst (dressuur), wielrenster Alijda Norbruis en rolstoelbasketbalster Inge Huitzing genomineerd.

Mentel pakte paralympisch goud in Sotsji op de snowboardcross, Van der Horst kroonde zich bij de Wereldruiterspelen tot tweevoudig wereldkampioen, Norbruis pakte twee keer goud tijdens de WK baanwielrennen in Mexico en Huitzing werd uitgeroepen tot meest waardevolle speelster van het WK rolstoelbasketbal.

Verstappen

Coureur Max Verstappen, roeister Ilse Paulis en mountainbiker Michiel van der Heijden strijden om de titel Talent van het Jaar.

Verstappen maakte dit seizoen indruk in het FIA Formule 3 kampioenschap. Mede dankzij deze prestaties sleepte hij een contract bij het Formule 1-team van Toro Rosso in de wacht.

Paulis werd in Varese in de lichte vrouwen skiff wereldkampioen onder 23 jaar en maakte deel uit van de lichte vrouwen dubbelvier die bij de senioren de wereldtitel veroverde in Amsterdam.

Van der Heijden werd in september wereldkampioen onder 23 jaar en onderscheidde zich ook al enkele keren positief bij de senioren.

Het NOC*NSF Sportgala is op dinsdag 16 december. Sporters kunnen op die dag hun stem uitbrengen op een van de genomineerden. Deze stemmen tellen voor vijftig procent mee, de stemmen van de juryleden tellen ook voor de helft mee.

In de vakjury zitten onder anderen Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer.

Wüst, Schippers, Ter Mors of Hassan wordt Sportvrouw van het Jaar