De Braziliaan Brandao van de Franse club SC Bastia heeft een maand celstraf gekregen voor de kopstoot die hij uitdeelde aan Thiago Motta van Paris Saint-Germain na een wedstrijd in augustus.

Brandao krijgt ook een boete van 20.000 euro.

De uitspraak van de Franse rechter is verrassend, omdat de aanklager acht maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 15.000 euro had geëist.

Brandao werd door de Franse voetbalbond al voor een half jaar geschorst voor de kopstoot, waarbij Motta zijn neus brak. Het beroep van de Braziliaan tegen die straf werd vorige week afgewezen.

Tijdens het duel met PSG had hij met een harde schop Gregory van der Wiel al een scheurtje in een rugwervel toegebracht. De rechtsback van Oranje noemde Brandao daarop 'een gek'.

Taakstraf

Volgens zijn advocaat gaat de 34-jarige aanvaller waarschijnlijk niet in beroep. Olivier Martin sprak in gesprek met persbureau AP de verwachting uit dat zijn cliënt niet de gevangenis in hoeft en in plaats daarvan een taakstraf kan uitvoeren.

De rechter liet doorschemeren dat Brandao, die momenteel in het ziekenhuis ligt na een operatie aan zijn dijbeen en niet aanwezig was in de rechtbank, mogelijk aanspraak kan maken op strafvermindering. De speler bood afgelopen zondag op tv zijn excuses aan voor zijn actie.

De straf is vooral hoog omdat volgens de rechter sprake is van een daad met voorbedachte rade. Brandao wachtte Motta na de wedstrijd op in de spelerstunnel, waar camera's het incident vastlegden. Op basis van die beelden uit de catacomben van het Parc des Princes in Parijs is de speler gestraft.

"Dit is heel hard. We zeggen dat voetballers niet boven de wet staan, maar ze zouden ook niet onder de wet moeten staan'', zei Martin.