De Australische cricketinternational Phillip Hughes is overleden. Dat heeft Cricket Australia donderdag gemeld.

Hughes werd dinsdag in een ziekenhuis in Sydney met spoed geopereerd nadat hij tijdens een wedstrijd tegen New South Wales een bal tegen zijn hoofd had gekregen.

De 25-jarige speler van South Australia, die een helm droeg, kon een bal van Sean Abbott niet ontwijken. Hughes wendde zijn hoofd nog af, maar hij werd onder zijn linkeroor geraakt.

De batsman wankelde even en viel daarna bewusteloos voorover op de pitch.

Hulpverleners snelden toe en begonnen meteen met reanimeren. Na drie kwartier werd Hughes per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij kunstmatig in coma werd gehouden.

De competitiewedstrijd tussen South Australia en New South Wales werd hierna gestaakt.

Verklaring

"Het is mijn trieste plicht om jullie te informeren dat Phillip Hughes is overleden", zegt teamdokter Peter Brukner van Australië in een verklaring.

"Hij is nooit meer bij bewustzijn gekomen na dinsdag. Zijn familie en vrienden waren bij hem toen hij stierf. Cricket Australia wenst de familie veel sterkte toe in deze ongelooflijke trieste periode."

Reacties

Het overlijden van Hughes leidde tot talloze reacties in Australië. Ook premier Tony Abbott toonde zijn medeleven.

''Zijn dood is een erg trieste dag voor het cricket en hartverscheurend voor zijn familie. Hij was een jonge vent die zijn dromen verwezenlijkte. Vele miljoenen Australiërs zijn geraakt door deze tragedie.''

Hughes speelde 26 testwedstrijden voor Australië, waarin hij drie centuries maakte. In 2009 maakte hij zijn internationale debuut in Zuid-Afrika.

Op 20-jarige leeftijd werd hij de jongste speler die twee centuries maakte in één test.