Wesley Sneijder speelt na de winterstop geen Europees voetbal met Galatasaray. De Oranje-international en zijn Turkse club verloren woensdag met 2-0 van Anderlecht, waardoor ze definitief vierde worden in groep D van de Champions League.

Anderlecht is na vijf speelronden zeker van de derde plaats en weet zich zo verzekerd van een ticket voor de zestiende finales van de Europa League.

In het andere duel in groep D verzekerde Arsenal zich van overwintering in de Champions League. De 'Gunners' waren in Londen met 2-0 te sterk voor Borussia Dortmund, dat eerste staat met twaalf punten. Arsenal volgt met tien punten, Anderlecht heeft er vijf en Galatasaray één.

Over twee weken kan Arsenal nog groepswinnaar worden. Dortmund moet dan thuis verliezen van Anderlecht, terwijl de ploeg van manager Arsène Wenger moet winnen bij Galatasaray.

Anderlecht-Galatasaray

Het is zeer de vraag of trainer Cesare Prandelli in de thuiswedstrijd tegen Arsenal op de bank zal zitten bij Galatasaray. De Italiaan staat onder grote druk en de pijnlijke nederlaag in Brussel maakt het er niet beter op voor hem.

In het Constant Vanden Stock Stadion ontpopte de Congolees Chancel Mbemba zich tot de belangrijkste man van de avond. Op slag van rust kopte hij uit een voorzet van Ibrahima Conté, die werd verlengd door Dennis Praet, de 1-0 binnen voor Anderlecht. Kort daarvoor had Sneijder aan de andere kant een vrije trap rakelings langs het doel geschoten. Het was het enige wapenfeit van Galatasaray in de eerste helft.

Na rust joeg Galatasaray fanatieker op een treffer en dat leidde onder meer tot een schot op de lat van Burak Yilmaz. Verder kwam de Turkse ploeg niet, ook omdat Selçuk Inan zeven minuten voor tijd zijn tweede gele kaart pakte wegens aanmerkingen op de leiding. 

Kort daarna maakte Mbemba met zijn tweede treffer (2-0) aan alle onzekerheid een einde voor Anderlecht, die het zonder Bram Nuytinck moesten stellen. De Nederlandse verdediger is geblesseerd.

Arsenal-Borussia Dortmund

In tegenstelling tot Prandelli kreeg bij Arsenal tegen Dortmund een geplaagde trainer juist wat meer lucht. Wenger, die met de Londenaren achtste staat in de Premier League, kwam de 2-0 zege in het Emirates Stadium uitstekend uit.

Al na twee minuten mocht Wenger juichen, omdat Yaya Sanogo Arsenal op 1-0 zette na knap gegoochel en een combinatie met Santi Cazorla. De beslissing viel pas in de tweede helft. Nadat Alex Oxlade-Chamberlain tegen de lat had geschoten, had Alexis Sanchez wel succes: 2-0.

Bekijk alle uitslagen en standen in de Champions League