Jean-Eric Vergne zal volgend jaar niet de teamgenoot van Max Verstappen zijn bij het Formule 1-team van Toro Rosso.

"Ondanks een goed seizoen en 22 punten zal ik in 2015 niet racen voor Toro Rosso", meldt Vergne woensdag via Twitter. "Bedankt voor de mooie jaren. Ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging."

De 24-jarige Fransman debuteerde in 2012 in de Formule 1 namens Toro Rosso en haalde in de afgelopen drie seizoenen in totaal 51 punten.

Zijn dertiende plek en de 22 punten in het WK-klassement van dit jaar waren zijn beste prestaties.

Vergne vormde dit jaar samen met Daniil Kvyat het coureursduo bij Toro Rosso. De 20-jarige Rus zal volgend jaar voor Red Bull Racing rijden. Daar is hij de opvolger van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, die naar Ferrari vertrekt.

Verstappen

Met Verstappen heeft Toro Rosso voorlopig één coureur vastgelegd voor volgend jaar. De 17-jarige Limburger zal de jongste Formule 1-coureur ooit worden.

De Limburger liet eind oktober nog weten dat hij graag zou zien dat Vergne zijn teamgenoot werd.

"Voor het team is het beter om een ervaren coureur aan boord te hebben. Dus zou het goed zijn als Jean-Eric blijft. Dat is ook goed voor mij, want zijn ervaring kan mij goed van pas komen", zei Verstappen destijds.

De jonge Spanjaard Carlos Sainz jr., de Brit Alex Lynn en de Fransman Pierre Gasly zijn eerder al genoemd als de drie mogelijke kandidaten voor het tweede stoeltje bij Toro Rosso.