NEW YORK - Olympisch kampioen Nicolas Massu is al in de tweede ronde van het US Open te New York gesneuveld. De Chileen verloor in een marathon van 5 uur 10 minuten van de Armeniër Sargis Sargsian: 7-6 4-6 6-3 6-7 4-6. Scheldend en tierend ging hij van Flushing Meadows af.

Massu vond zichzelf belabberd spelen en de umpire Carlos Ramos vond hij abominabel slecht. De scheidsrechter gaf hem drie waarschuwingen. "De eerste twee, een waarschuwing en een strafpunt, waren oké, maar de derde leek nergens op."

Woedend

Massu verloor de eerste game van de vijfde set aan Sargsian op beslissing van de umpire, nadat hij woedend met zijn racket had gegooid aan het eind van de vierde set. Op 6-5 in de tiebreak kwam de Chileen op matchpoint. Zijn Armeense tegenstander knokte terug en won de vierde set. Massu smeet woedend zijn racket op de grond.

Zijn straf was verlies van de eerste game van de vijfde set. Hoewel hij onmiddellijk de opslagbeurt van Sargsian brak, verloor de tweevoudig olympisch kampioen (enkel- en dubbelspel) de vijfde set en de partij. De 310 minuten lange strijd was de op een na langste uit de geschiedenis van het US Open. "Ik kan niet geloven dat ik heb verloren", jammerde Massu na afloop, "ik heb vijf uur staan spelen en ik lig eruit. Hier ben ik goed ziek van."

Kritisch

Massu was kritisch op zichzelf. Hij verloor omdat hij slecht had gespeeld. De beslissingen van de umpire hadden de uitslag niet beïnvloed, stelde hij nadrukkelijk. Toch richtte hij zijn toorn op de man die de wedstrijd had geleid. "Ik heb met mijn racket gegooid, inderdaad, maar dat doen alle tennissers. Het is onvoorstelbaar dat deze man zijn hersens niet een beetje heeft gebruikt. Deze man mag nooit meer als umpire fungeren. Hij is niet meer geloofwaardig."

Sargsian

Ver weg van de scheldkanonnade van Massu stond de bescheiden Sargis Sargsian zich te verkneukelen over de mooie triomf. "Ik kon deze overwinning goed gebruiken", zei de Oost-Europeaan. "Mijn jaar was niet zo best tot nu toe. Ik hoop dat het een dagje gaat regenen in New York. Een beetje extra rust zal mij goed doen."

Sargsian speelt in de derde ronde tegen de Fransman Paul-Henri Mathieu om een plaats bij de laatste zestien. Mathieu won in de eerste ronde van de Rotterdammer Raemon Sluiter en in de tweede van de als 21e geplaatste Amerikaan Taylor Dent: 6-7 6-4 6-3 7-6.