Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ricardo van Rhijn

'Ajax is nu verplicht te winnen van APOEL'

Door het 3-1 verlies van dinsdagavond bij Paris Saint-Germain moet Ajax in de laatste groepswedstrijd in de Champions League een punt pakken tegen APOEL Nicosia om derde te worden. Maar Ricardo van Rhijn vindt dat de Amsterdammers gewoon moeten winnen van de Cyprioten.
Door NU.nl/Rypke Bakker

"Ik vind dat we nu verplicht zijn te winnen van APOEL, zeker thuis. Als dat niet lukt zijn we gewoon niet goed genoeg", aldus de rechtsback tegen NU.nl.

Zijn trainer Frank de Boer leek tegen PSG al met een schuin oog te kijken naar de cruciale confrontatie met de kampioen van Cyprus, waarin een ticket voor de zestiende finales van de Europa League moet worden afgedwongen. Niklas Moisander en Anwar El Ghazi, die bij een gele kaart geschorst zouden zijn, kregen rust in Parijs.

Van Rhijn: "We wisten in de aanloop naar PSG al dat we niets te verliezen hadden, de kans was al groot dat het op het laatste duel aan zou komen. En we hebben een goede en brede selectie. De jongens die nu de kans kregen verdienden het en hebben het ook prima gedaan."

"Ik begrijp daarom de keuze van de trainer. Het zorgt misschien wel voor nog meer druk richting de wedstrijd tegen APOEL. Als het over twee weken misgaat is het een debacle. Maar met die druk moeten we om kunnen gaan."

Zuiver

Twee maanden geleden kwam Ajax op Cyprus niet verder dan 1-1 tegen APOEL, terwijl er volgens Van Rhijn meer inzat. Dat gevoel heeft hij ook over de wedstrijd van dinsdag tegen Paris Saint-Germain.

Paris Saint-Germain-Ajax in beeld

Het verschil tussen Ajax en de topploegen PSG en FC Barcelona is volgens Van Rhijn vooral de effectiviteit. "Dat zag je bij de goal van Zlatan Ibrahimovic. Hij krijgt een half metertje ruimte en schiet meteen uiterst zuiver in de hoek."

"Wij zijn op die beslissende momenten te slordig, waar de topploegen aan een halve kans genoeg hebben. Tegen Barcelona gebeurde het ook. We hadden thuis gewoon op voorsprong moeten komen, toch scoorden zij. Maar we speelden wel heel aardig. En dat hebben we tegen de topploegen dit jaar bijna altijd gedaan."

Aardig ballen

Ondanks het vooralsnog uitblijven van een zege in de Champions League merkt Van Rhijn ook dat Ajax daarin een stap verder is dan in voorgaande jaren.

"Het besef is er meer dat we het ook in de grote Champions League-wedstrijden moeten en kunnen laten zien. En dan is het nog altijd niet vlekkeloos. Op bezoek bij Barcelona was het voor een groot gedeelte zelfs echt ondermaats, maar het besef dat we het kunnen is er wel. En dan zie je dat we ook in Parijs heel aardig kunnen ballen."


Lees meer over:

AjaxChampions LeagueRicardo van Rhijn

Aanbevolen artikelen