De Britse regering wil dat het rapport van de FIFA omtrent het toewijzingsproces van de WK's van 2018 en 2022 openbaar wordt gemaakt.

Sajid Javid, de minister van cultuur, media en sport, heeft daartoe een brief geschreven aan Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond.

"Het rapport roept andermaal de vraag op hoe onafhankelijk en transparant de FIFA is", aldus Javid in gesprek met de BBC.

De FIFA publiceerde een kleine twee weken geleden slechts een samenvatting van het lijvige rapport van onderzoeker Michael Garcia. Hierin werden Rusland en Qatar vrijgepleit van corruptie bij hun succesvolle poging de WK's van 2018 en 2022 binnen te slepen.

Garcia kon echter niet leven met de conclusies, die hij omschreef als 'onjuist' en 'onvolledig'. Afgelopen week werd bekend dat Domenico Scala, het hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA, is aangewezen om een nieuwe blik op het onderzoek te werpen.

De maatregel was de uitkomst van een ontmoeting tussen Garcia en Hans-Joachim Eckert, het hoofd van de juridische tak van de ethische commissie bij de FIFA die verantwoordelijk was voor de samenvatting.

Volgens minister Javid volstaat een samenvatting van het corruptierapport niet om de geloofwaardigheid van de FIFA te herstellen.

"De reputatie van de sport zelf loopt op deze manier ook schade op."

Chronologie: De ontwikkelingen rond de WK's van 2018 en 2022