Voormalig schaatscoach Gerard Kemkers gaat aan de slag bij FC Groningen. Kemkers wordt de manager van een topsportzorgcentrum dat de voetbalclub volgend jaar zal openen.

Dat maakte FC Groningen dinsdag bekend. Kemkers gaat op 1 december aan de slag in zijn nieuwe functie, die officieel manager performance centre heet.

De 47-jarige Kemkers werkte de laatste twaalf jaar als schaatscoach bij TVM, waar hij met onder anderen Sven Kramer en Ireen Wüst zeer succesvol was.

Nadat TVM stopte met de sponsoring van de schaatsploeg koos Kemkers voor een rustperiode. Diverse aanbiedingen van buitenlandse schaatsbonden om als coach in dienst te treden, sloeg hij af. Het aanbod van Groningen kon hem wel bekoren.

De eredivisieclub is van plan het nieuwe trainingscomplex Corpus den Hoorn medio 2015 te openen. Daar gaan vanaf dat moment alle elftallen van de club trainen en komt ook het topsportzorgcentrum te staan.

''Kemkers heeft zijn sporen in de topsport ruimschoots verdiend en bewezen in een topsportklimaat een team te kunnen klaarstomen voor topsportprestaties op het allerhoogte niveau'', verklaart Groningen de opvallende keuze.

Nijland

Algemeen directeur Hans Nijland meldt ''zeer trots'' te zijn dat de club Kemkers aan zich heeft weten te binden.

"Wij zijn als FC Groningen nog altijd uitermate ambitieus en in die ambitie om nog beter te worden, onszelf nog verder te verbeteren en ons te onderscheiden van onze concurrentie, menen wij met de aanstelling van Kemkers topkwaliteit in huis te hebben gehaald'', aldus Nijland.

"Wij willen op het gebied van opleiden, begeleiden en ontwikkeling tot de top van Nederland gaan behoren. Het is een volgende stap, die wij als club willen maken en wij zijn ervan overtuigd dat Kemkers met zijn specifieke kwaliteiten en kennis ons daarbij zeer goed kan helpen.”

De financiering van het topsportzorgcentrum is overigens nog niet helemaal rond. Daarvoor is FC Groningen nog met verschillende partijen in gesprek.