Tom Dumoulin is maandag voor het eerst in zijn loopbaan uitgeroepen tot wielrenner van het jaar.

De Limburger ontving de bijbehorende Gerrit Schulte Trofee tijdens het Wielergala in Den Bosch. Dumoulin werd verrassend verkozen boven Niki Terpstra.

Lars Boom, mountainbiker Michiel van der Heijden en veldrijder Lars van der Haar waren de andere genomineerden bij de mannen. Dumoulin werd de opvolger van Bauke Mollema.

Dumoulin (24) brak dit jaar door als internationaal erkend tijdrijder. Hij won zijn eerste koers als beroepsrenner in de race tegen de klok in het Critérium International.

Ook werd hij nationaal kampioen op hetzelfde onderdeel, won hij de tijdrit in de Eneco Tour en werd hij derde bij het WK tijdrijden in Ponferrada.

Vos

Bij de vrouwen ging de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor de negende opeenvolgende keer naar Marianne Vos. Wilco Kelderman ontving de Gerrie Knetemann Trofee als belofte van het jaar.

De keuze werd bepaald door de in de Club 48 verzamelde oud-renners terwijl ook via De Telegraaf gestemd kon worden. Met name bij de mannen was het spannend; Terpstra won dit jaar Parijs-Roubaix terwijl Boom Nederland voor het eerst sinds 2005 een ritzege bezorgde in de Tour.

Toch ging de voorkeur naar Dumoulin, de renner van Giant-Shimano die in Ponferrada alleen de Brit Bradley Wiggins en de Duitser Tony Martin nog voor zich moest dulden.

Beiden waren vol lof over hun jonge concurrent. Wiggins noemde hem zelfs de kandidaat voor de olympische tijdrittitel, over anderhalf jaar in Rio.

Wielrenner van het jaar Dumoulin 'beetje verbaasd' over prijs | Nederlandse renners veel succesvoller dan in voorbije jaren